Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Det borde vara färre nämndemän i domstolarna, föreslår en utredare

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 16.17
1 av 2
Inger Söderholm är utredare åt regeringen. Hon håller upp ett häfte där hon har skrivit ner sina förslag om nämndemän. Foto: Jonas Ekströmer på Scanpix.
2 av 2
Den politiker i regeringen som har ansvar för domstolarna är justitieminister Beatrice Ask. Foto: Jonas Ekströmer på Scanpix.

En nämndeman är en person som är med och dömer i vissa domstolar, trots att nämndemännen inte är några lagexperter. I framtiden borde domstolarna ha färre nämndemän, föreslår regeringens utredare Inger Söderholm.

En nämndeman har bara fått en kortare kurs i hur Sveriges lagar fungerar. Nämndemännen dömer inte ensamma, utan i domstolarna finns också domare som är experter och har en lång utbildning.

Regeringen har bett utredaren Inger Söderholm att fundera ut hur vi ska ha det med nämndemän i framtiden.

Idag är Inger Söderholm klar med sin utredning. Hon föreslår att det ska bli färre nämndemän. Hon tycker att nämndemännen kunde tas bort helt i vissa högre domstolar som hovrätt och kammarrätt.

När det gäller de lägre domstolar som kallas tingsrätter kan nämndemännen vara kvar, men antalet kan minskas. Idag är det 3 nämndemän på varje rättegång plus utbildade domare. I framtiden räcker det om tingsrätten bara har 2 nämndemän per rättegång, säger Inger Söderholm.

Tanken med nämndemän är att vanliga människor som inte är lagexperter ändå ska vara med och se att allt går rätt till i domstolarna.
-Det är tillräckligt med 2 nämndemän för att få en god insyn i domstolarna, säger Inger Söderholm.

Hon vill också ändra hur nämndemännen väljs ut. Idag är det dom politiska partierna som väljer ut nämndemän. Men Inger Söderholm vill att man ska kunna bli nämndemän utan att först vara med i något politiskt parti. Hälften av nämndemännen skulle inte komma från något särskilt parti.
-Då blir det tydligare att jobbet som nämndeman inte är något politiskt uppdrag, säger Inger Söderholm.

Den person i regeringen som har ansvar för domstolarna är justitieminister Beatrice Ask. Hon är orolig för att det mest är äldre personer som blir nämndemän. Därför har regeringen bett Inger Söderholm att fundera ut hur också de yngre kan lockas att bli nämndemän.

Söderholm föreslår att nämndemännen ska jobba färre dagar per år och få bättre betalt. Då kanske också yngre människor kan tänka sig att bli nämdemän, även om de jobbar och har barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".