Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Barack Obama vill ändra USA:s miljöpolitik

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 12.37
Här kan du höra Barack Obama tala om miljön
(2:44 min)
1 av 3
USA:s president Barack Obama under ett tal i Washington. Foto: Alex Wong, Scanpix.
2 av 3
Rök från skorstenarna på kolkraftverket La Cygne Generating Station i Kansas i USA. Foto: Charlie Riedel, Scanpix.
3 av 3
Barack Obama med dotter och fru. - Som president, som pappa och som amerikan säger jag att vi måste göra något, sade Barack Obama i sitt tal om miljön på tisdagen. Foto: Oss Andersen, Scanpix.

I ett tal igår kväll sade USA:s president Barack Obama att han vill att fabrikerna i USA ska minska sina utsläpp i naturen. Obama vill också att USA ska visa resten av världen hur miljön kan bli bättre.

- Som president, som pappa och som amerikan säger jag att vi måste göra något, sade Barack Obama i sitt tal om miljön på tisdagen.

USA står för omkring 20 procent av utsläppen på jorden. Men så ska det inte vara i framtiden, tycker Obama. Framförallt vill han nu att USA ska minska sina utsläpp av ämnet koldioxid.

Koldioxid släpps ut från många fabriker och från bilarnas avgaser till exempel. Koldioxid påverkar klimatet så att det blir varmare på jordklotet.

Det kan leda till att isarna smälter, att haven stiger och att vi får kraftigare oväder på jorden. Fram till år 2020 vill Obama att USA kraftigt ska ha minskat sina utsläpp, sade han i sitt tal.

I USA finns det många kolkraftverk som gör elektricitet, men som släpper ut miljöfarliga gifter som koldioxid och annat. Obama vill nu att amerikanska miljömyndigheter ska tvinga kolkraftverken att minska sina utsläpp. Men Obamas motståndare i partiet republikanerna tycker att det är en dålig idé. Om kolkraftverken tvingas minska sina utsläpp kanske elen de säljer blir dyrare att köpa för fabrikerna i USA. Då kanske amerikanska arbetare förlorar sina jobb, menar republikanerna.

Politikerna i den amerikanska riksdagen har ofta sagt nej när president Obama har föreslagit nya lagar om miljön. Men det finns andra sätt för presidenten att påverka miljöpolitiken. Han kan till exempel styra vilka miljöregler som myndigheterna har. Fast egentligen skulle han vilja göra mer. Det tror Johan Bergendorff som är miljöjournalist på programmet Klotet på Sveriges Radio.

- Obama skulle nog jättegärna vilja genomföra någon tuff klimatlagstiftning, men eftersom det verkar helt omöjligt så har han istället gått vidare på de områden där presidenten själv bestämmer i USA, säger Johan Bergendorff.

Och om USA nu verkligen ändrar sin miljöpolitik så kanske andra länder i världen också kommer att göra det, tror Johan Bergendorff.

- Då finns det ju större chans i alla fall att man kan få med de andra stora utsläppsländerna som Kina, Indien, Brasilien och så vidare, så jag tycker ändå att det finns hopp för klimatet efter det här talet, säger Johan Bergendorff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".