Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Länderna gör för lite för att rädda Östersjön

Publicerat måndag 1 juli 2013 kl 17.50
"Politikerna struntar i miljön" säger Håkan Wirtén på Världsnaturfonden
(2:10 min)
1 av 3
Här ser du ön Blidö som ligger i Stockholms skärgård, som är en del av Östersjön.
2 av 3
Det här är en strömming. Det kan vara farligt att äta för mycket strömming från Östersjön, eftersom fiskarna har fått i sig gifter. Foto: Staffan Löwstedt, Scanpix.
3 av 3
Det gröna i vattnet är algblomning. Miljöförstöringen har gjort att det har blivit mer algblomning i Östersjön. Foto: Yvonne Åsell på Scanpix.

Politiker från alla länderna kring Östersjön hade möte år 2007. Då gjorde de en plan för hur miljön i Östersjön skulle bli bättre, Bland annat skulle de släppa ut mindre gifter i vattnet.

Men inget land har klarat av de mål som står skrivna i planen. Det visar en ny undersökning från Världsnaturfonden.

-Det sätts upp väldigt fina mål. Men inget av de 9 länderna kring Östersjön gör det som de har lovat att göra, säger Håkan Wirtén som är chef för Världsnaturfonden i Sverige.

Det finns flera allvarliga problem i Östersjön. Vi har släppt ut mycket gifter i vattnet som fiskarna sedan har fått i sig. Därför kan det vara farligt att äta för mycket strömming från Östersjön.

Miljöförstöringen gör också att det varje sommar blir för mycket algblomning, så att vattnet ser ut som en grön äcklig sörja.

De länder som ligger kring Östersjön är Sverige, Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Danmark. Det var de länderna som år 2007 lovade att förbättra miljön i Östersjön.

Nu har Världsnaturfonden undersökt om länderna följer sin plan från mötet 2007. Men inget land klarar av de krav som finns i planen.

Även Sverige får hård kritik, säger Åsa Andersson på Världsnaturfonden:
-Sverige har framför allt varit dåligt på att skapa marina naturreservat till havs.

Det är områden i havet som ska vara särskilt skyddade. Vilka regler som gäller i marina naturreservat är olika i olika områden. Ofta handlar det om att förbjuda större båtar att åka där och det kan finnas särskilda regler om hur man får fiska.

Sverige har ganska få områden i Östersjön som är särskilt skyddade, åtminstone om man jämför med andra länder:
-Sverige har idag bara skyddat omkring 5 procent, medan Tyskland har skyddat 40 procent. Målet var 10 procent, säger Åsa Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".