Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Sälarna är hotade trots att de har blivit fler

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 17.09
Här kan du höra om miljögifterna i havet och planer på säljakt
(2:33 min)
1 av 2
Bilden visar en gråsäl. Foto: Leif R Jansson, Scanpix.
2 av 2
En gråsälkut med fluffig päls. Kutar föds med päls som försvinner efter 3 veckor. Kutarna diar fet näringsrik mjölk från sin mamma och växer fort. På bara några veckor ökar den från 10-15 kg till 50-60 kg. Foto: Linda Askelund, Scanpix.

Nyligen sade myndigheten Naturvårdsverket att det borde bli tillåtet med mer jakt på sälar i Sverige, eftersom sälarna tar fisk och förstör fiskenät. Samtidigt visar en ny undersökning att miljögifter i havet hotar sälarna i Östersjön.

Idag finns det omkring 30 000 sälar i Östersjön. Men för 30 år sedan var det stora problem med att gråsälarna i Östersjön fick i sig giftet PCB som gjorde att de inte kunde få ungar. Efter att PCB förbjöds blev det fler sälar igen.

Fast vi människor släpper fortfarande ut andra gifter i naturen som sälarna får i sig när de äter fisk. Det säger Anna Roos, som är sälforskare och jobbar på Naturhistoriska Riksmuseet.

- Sälarna får i sig en mängd olika gifter i Östersjön, det är olika bekämpningsmedel, pesticider och miljögifter från hemmen och industrin, det hamnar ju där förr eller senare, i fisken och till slut då i sälarna också, säger sälforskaren Anna Roos.

Den senaste tiden har många sälar blivit magrare, och forskare tror att det kan bero på miljögifter. Sälhonorna behöver ha mycket fett på kroppen för att kunna ge mjölk till sina ungar, kutarna. Så det är dåligt om honorna blir för magra.

- Om sälhonorna blir magrare än vad de är nu så blir det svårt för dem att föda upp kutar, för det är en enorm investering för dem att föra över mycket mat, mycket energi till sin kut, och blir de för magra så kan de inte göra det, säger sälforskaren Anna Roos.

Men nu finns det alltså många sälar i Östersjön, som kan ta mat från fiskares nät. De fiskare som drabbas kan få tillstånd att jaga vissa sälar som förstör för dem. Myndigheten Naturvårdsverket föreslår nu också att det ska bli tillåtet att jaga fler sälar, även sådana som inte har förstört några nät.

Tom Arnbom är sälexpert på Världsnaturfonden. Han säger att det skulle kunna gå att jaga fler sälar. Men när myndigheterna bestämmer hur många sälar som får skjutas, så måste de också ta hänsyn till att vissa sälar dör på andra sätt.

- Det är bifångst, det är miljögifter. Bifångst är alltså att de fastnar i fiskegarn och drunknar, det upp till 1000 sälar som drunknar så varje år.

Det kan också vara svårt att veta hur många sälar som finns i havet i framtiden. Forskare menar att de miljögifter som sälarna får i sig snart skulle kunna göra dem sjuka, så att vi får färre sälar igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".