Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill göra utförsäljningen svårare

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 16.41
Här kan du höra om Jonas Sjöstedts förslag
(2:20 min)
1 av 3
Jonas Sjöstedt. Foto: Jenny Pettersson/Sveriges Radio Gotland
2 av 3
Jonas Sjöstedt. Foto: Anders Foghagen/Sveriges radio
3 av 3
Centerpartiets ledare Annie Lööf

Det borde bli svårare att sälja ut förskolor, vårdcentraler och annat som ägs av kommuner och landsting. Det föreslår idag Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Det har varit alldeles för lätt och billigt för privata företag att få ta över det som samhället äger, menar Jonas Sjöstedt.

- De sista åren så har man både i stat och i kommuner, sålt ut gemensamma tillgångar till underpriser, mycket billigare än deras värde, och man har gjort det för att man vill privatisera, säger Jonas Sjöstedt.

Han tycker att politikerna alldeles för lätt har kunnat besluta om att att sälja sådant som staten, kommunerna eller landstingen äger, och som har byggts upp med folkets skattepengar. Det är ganska mycket sådant som har sålts till privata företag de senaste åren, säger Jonas Sjöstedt.

Som ett exempel nämner han vårdcentralen Serafen i Stockholm. Det var läkare på vårdcentralen som fick köpa den billigt av landstinget för 700.000 kronor. De nya ägarna kunde sedan sälja vårdcentralen vidare för 20 miljoner kronor.

Jonas Sjöstedt föreslår nu att lagen ändras så att det blir svårare för politikerna att besluta om sådana här utförsäljningar av vårdcentraler, äldreboenden, skolor, statliga bolag och annat som folket har betalat med skattepengar.

Idag räcker det med att mer än hälften av politikerna röstar ja för att det ska kunna bli försäljning. Men Jonas Sjöstedt tycker att det borde vara minst 3 femtedelar av politikerna som röstar ja, innan de kan besluta om försäljning. Jonas Sjöstedt säger att han inte helt vill förbjuda, men göra det svårare, att sälja ut det som vi äger tillsammans.

- Det här är ju inte ett stopp för all försäljning. Utan det här innebär att man måste ha en lite större majoritet, det innebär att man kan ta försäljningsbeslut även i framtiden, men det kräver lite mer eftertanke, säger Jonas Sjöstedt.

Men Centerpartiets ledare Annie Lööf tycker att det här är ett dåligt förslag. Hon tycker att det är bra att även privata företag kan få sköta vård, skolor och annat.
- Med detta bekräftar ju Jonas Sjöstedt att han tycker att det är viktigare vem som äger väggarna på skolan eller äldreboendet än vad som sker i innehållet, säger Annie Lööf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".