Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Synskadade behöver få lära sig punktskrift i skolan

Publicerat fredag 2 januari 2015 kl 15.42
"De får inte lära sig punktskriften tillräckligt" säger Synskadades Riksförbund
(1:13 min)
Punktskrift på en bankomat där man kan ta ut pengar. Foto: Henrik Montgomery/TT
1 av 3
Prickarna på knapparna är punktskrift. Här på en bankomat där man kan ta ut pengar. Foto: Henrik Montgomery/TT
Prickarna på den här medicninförpackningen är punktskrift. Foto: Svenblad/Sveriges Radio
2 av 3
Prickarna på den här medicininförpackningen är punktskrift. Foto: Svenblad/Sveriges Radio
punktskrift
3 av 3
Punktskrift brukar finnas på knappar i hissar och på medicinförpackningar, som den här till exempel. Foto: Svenblad/Sveriges Radio

Den som är synskadad eller blind kan ändå läsa, genom att känna istället för att se. Med hjälp av punkter som går att känna med fingertopparna kan de läsa vad det står. Fast en del skolor är för dåliga på att lära ut punktskrift till sina synskadade elever, tycker organisationen Synskadades Riksförbund.

Klicka på texten för att läsa mer

Personer som har svårt att se eller är helt blinda har möjlighet att läsa med hjälp av punktskrift. Men många synskadade har aldrig fått lära sig punktskrift ordentligt, säger Håkan Thomsson som är ordförande på Synskadades Riksförbund:
- Vi har märkt att många gravt synskadade elever inte får lära sig punktskriften på ett tillräckligt intensivt sätt i skolorna. Problemen är att de riskerar att på sikt inte ha ett fullständigt skriftspråk och det kommer att leda till problem när man kommer ut på arbetsmarknaden till exempel, säger Håkan Thomsson.

Orättvist behandlade
Om synskadade elever inte får lära sig punktskrift ordentligt i skolan så kan de få svårare att få jobb senare i livet, menar de Synskadades Riksförbund. Från och med i år räknas det som diskriminering, alltså orättvis behandling, om till exempel en utbildning inte ger personer med funktionsnedsättning tillräckligt bra hjälp. Den här sortens diskriminering kallas för "Bristande tillgänglighet" och innebär att till exempel en skola inte har gjort tillräckligt för att deras synskadade elever ska kunna göra samma saker som andra. En av de sakerna kan vara att få lära sig läsa.

Borde stå i lagen
Håkan Thomsson på Synskadades Riksförbund tycker att det också borde stå i skollagen att alla synskadade barn ska ha rätt till att få lära sig läsa punktskrift:
- Vi tror att det vore väldigt viktigt att det skrivs in i skollagen; rätten att lära sig punktskrift, säger Håkan Thomsson på Synskadades Riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".