Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Nu är det 10 år sedan stormen Gudrun

Publicerat fredag 9 januari 2015 kl 15.49
"Min dotter flög iväg av vinden" säger Magnus Aaby Ericsson i Småland
(2:31 min)
Stormen Gudrun. Foto: Ola Andersson/TT.
1 av 5
Stormen Gudrun. Foto: Ola Andersson/TT.
En stormskadad skog är en farlig arbetsplats. Uppröjningsarbetet efter Gudrun kostade 11 skogsarbetare livet under första året. Foto: Ola Hemström/Sveriges Radio
2 av 5
En stormskadad skog är en farlig arbetsplats. Uppröjningsarbetet efter Gudrun kostade 11 skogsarbetare livet under första året. Foto: Ola Hemström/Sveriges Radio
Lika mycket skog som avverkas under ett helt år i Sverige föll under några timmar där Gudrun drog fram. Foto: Ola Hemström/Sveriges Radio
3 av 5
Lika mycket skog som avverkas under ett helt år i Sverige föll under några timmar där Gudrun drog fram. Foto: Ola Hemström/Sveriges Radio
Brandbil omgiven av fallna träd. Foto: Janne Strömsten
4 av 5
En brandbil omgiven av fallna träd efter polisen. Foto: Janne Strömsten
Gudrun, 10, grafik
5 av 5
Gudrun, 10, grafik

Idag är det precis 10 år sedan Sverige vaknade upp efter stormen Gudrun. Det var ett stort oväder med kraftiga orkan-vindar som slog omkull mängder av skog i stora delar av södra Sverige. På bara några timmar fälldes lika mycket skog där som annars brukar huggas ner under ett helt år i hela Sverige.

Klicka på texten för att läsa mer

Allra värst drabbades Småland, där skogsägaren Magnus Aaby Ericsson bor. Han minns det fruktansvärda ovädret:
- Min dotter som är liten och lätt fortfarande, hon flög iväg av vinden nästan. Jag fick fatt i henne. Det var otroligt. Oavbrutet föll ju träden. Och sen hela det här med att vara utan ström utan vatten och allting liksom försvann, berättar Magnus Aaby Ericsson för Sveriges Radio.

Som plockepinn
I skogen på Magnus Aaby Ericssons marker utanför Alvesta i Småland kastades träden omkull i stormen. Efteråt låg träden i en enda röra som ett stort plockepinn-spel. Magnus Aaby Ericsson var inte ensam om att drabbas. Massor av skog, 250 miljoner träd, blåste ner på bara några timmar under stormen Gudrun. Många skogsägare förlorade massor av pengar eftersom de inte kunde använda många av de träd som blåste ner.

Såg ut som en annan plats
Kerstin Strandkvist bor i Unnaryd i Småland. Hon brukade hitta överallt på skogsvägarna före stormen. Men efter stormen Gudrun kände hon inte alls igen sig längre, berättar hon:
- Jag kände nog nästan varenda träd och varenda sten. Träden som hade fallit. Och jag visste inte ett dugg var jag var. Första gången jag körde till Unnaryd grät jag hela tiden. Tårarna rann och jag tänkte det här är inte vårt landskap det är någon annanstans på jorden, berättar Kerstin Strandkvist för Sveriges Television.

11 personer dog
Överallt var det fullt av nedfallna träd och elledningar efter stormen. Massor av hus var utan ström länge efteråt. Det var många personer som efteråt arbetade med att såga ner och ta bort de omkullfallna träden. Då träffades flera personer av fallande träd. 11 personer dog under uppröjningsarbetet och flera skadades.

Nya träd
Det tog lång tid att få ordning på skogen igen, säger Magnus Aaby Ericsson:
- Vi höll på i flera år innan det här var upprensat. Alltså när skogen låg här efter stormen, det är en otrolig känsla och strömmen borta, det var en obehaglig känsla men vi bemästrade det, vi vann! Och nu har vi planterat och det har gått bra, säger Magnus Aaby Ericsson. Efter stormen har det planterats ny skog. Mest gran men också en del tall och björk. En del av de nya träden har redan blivit stora:
- Nu har björkarna vuxit upp, säger Kerstin Strandkvist och tittar ut över skogen vid Unnaryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".