Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Nya regler ska stoppa flyktingar

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 12.07
Mahmoud från Syrien: "Jag kan inte vara här utan min familj. Då åker jag tillbaka"
(3:21 min)
nyanlända flyktingar i Malmö
Så här bor nyanlända flyktingar i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Igår berättade regeringen om nya hårdare regler för de som söker asyl här. De kommer att göra att det blir svårare för flyktingar att komma till Sverige och att få stanna. Många av de flyktingar som nu hoppas på att få stanna i Sverige är oroliga.

Klicka här om du vill läsa mer

- Jag kan inte vara här utan min familj. Då åker jag tillbaka, säger Mahmoud som kommer från staden Aleppo i Syrien.

Mahmoud kom ensam till Sverige. Hans hustru och fyra barn är kvar i Syrien. Han hoppas att han får stanna i Sverige och att hans familj kan komma hit senare.

Regeringen vill göra det svårare att återförenas

Men nu tänker regeringen ändra reglerna så att det blir svårare att återförena familjer. Mahmoud vill inte leva ensam i Sverige. Om han stoppas från att ta hit sin familj så kanske han återvänder till familjen i Syrien istället trots att det är krig:

- Jag åker även om det är krig, säger han.

Det finns många män som, precis som Mahmoud, rest med dåliga båtar över havet och sedan gått genom många länder för att komma hit. Många tänkte, precis som Mahmoud, att deras familjer skulle kunna komma senare på ett säkrare sätt. För om någon i familjen redan hade rätt att bo i Sverige så kunde resten av familjen ofta göra en vanlig flygresa hit senare.

Men nu vill regeringen alltså göra det svårare för många familjer att återförenas.

Sverige kan inte ta emot fler flyktingar

Regeringen säger att det redan finns så många flyktingar i Sverige att det inte går att ta emot fler. De senaste två månaderna kom 80 000 personer. Det är så många barn bland dem att det behövs 100 nya skolklasser varje vecka, säger regeringen

Det finns inte heller tillräckligt med bostäder åt alla. En del har fått sova utomhus eller på madrasser i till exempel kyrkor.

Hårdare regler

Därför försöker regeringen på olika sätt stoppa människor från att komma hit. Polisen ska undersöka personer som reser med färja eller bussar och bilar över gränsen.  De som inte har något pass eller id-kort kanske inte vill åka då, hoppas regeringen.

Det kommer att bli svårare för alla de flyktingar som ändå kommer till Sverige. Många kommer inte att få stanna alls utan måste lämna landet. För nu tänker Sverige bland annat börja att skicka en del flyktingar till andra EU-länder.

Regeringen ändrar också reglerna så att de flesta som trots allt får asyl bara ska få tillfälliga uppehållstillstånd. Det innebär att de bara får lov att stanna i Sverige i tre år.

Sedan kanske de blir tvungna att åka härifrån. Och det gäller också för de barn som kommer ensamma utan att ha någon vuxen med sig.

De barnen har förut fått tillstånd att stanna här hela sitt liv. Men nu blir det alltså inte så längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".