Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Fler människor är hemlösa

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 13.38
Ann Jönsson: Det byggs för få billiga lägenheter
(2:11 min)
hemlösa på en trottoar
En del hemlösa bor på gator. Foto: Hasse Holmberg / TT

Det blir allt fler människor som inte har någonstans att bo. Istället får de sova på ute på gatorna eller på särskilda ställen som ibland bara har öppet på natten. 

Klicka här om du vill läsa mer

 En förklaring till att fler är hemlösa är att det byggs för få billiga bostäder:

- Det byggs för lite bostäder som människor har råd att bo i, säger Ann Jönsson som är expert på Socialstyrelsen

Många av de människor som inte har någonstans att bo är missbrukare eller ha psykiska problem. Det kan bli stökigt och bråkigt om de bor i en lägenhet. Därför händer det att de att de inte får bo kvar och det kan vara svårt för dem att få en ny lägenhet.

Fattiga människor blir hemlösa

Nu har det också blivit vanligt att människor är hemlösa för att de inte har tillräckligt med pengar att betala hyran. Det kan vara gamla människor som får lite pengar i pension, eller barnfamiljer eller personer som varit sjukskrivna under lång tid.

En del av de här människorna kanske måste sova utomhus. Andra hittar bostäder där de kan bo en kort tid. Det kan vara med hjälp av vänner eller släktingar eller socialkontoret.

Kommunala bostadsföretag måste ta mer ansvar

I Stockholm finns hjälporganisationen Stadsmissionen.

Stadsmissionens anställda har undersökt 47 bostadsbolag som har lägenheter och andra lokaler som ägs av kommuner. De ville veta om kommunernas bolag försöker hjälpa hemlösa att få en lägenhet. Bara hälften av dem gör det.

Det borde finnas en lag som tvingar alla kommunala bostadsbolag att hjälpa hemlösa, tycker chefen för Stadsmissionen i Stockholm Marika Markovits:

- Det vi efterfrågar är att regeringen ska skärpa kraven, så att kommunerna säkerställer bostäder för ekonomiskt och socialt utsatta hushåll.

Även privata bostadsföretag måste hyra ut

Men det behövs att också bostäder som privata företag äger hyrs ut till de som är hemlösa. Det tycker John Arthur Ekebert som själv varit utan bostad i många år

- Jag tror inte det räcker med bara kommunala bostadsbolag för att även ge de utsatta grupperna i samhället ett eget boende. Jag tror också det behövs privat initiativ, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".