Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Romska kvinnor mår sämre än andra

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 17.34
En romsk kvinna som misshandlades berättar hur hon mådde
(2:30 min)
Kvinna vid bro. Foto: Claudio Bresciani / TT
Arkivbild, foto: Claudio Bresciani / TT

En studie som Folkhälsomyndigheten har gjort, visar att romska kvinnor äter mer medicin mot bland annat ångest. Dessutom så är dem mer utsatta för våld än andra kvinnor i befolkningen.

Klicka på texten för att läsa mer!

En romsk kvinna som blev misshandlad av sin tidigare man berättar hur hon kände:

– Mitt hem var en krigszon på ett sätt. Jag var en soldat som skulle försvara mina barn och mig själv. Mannen jag levde med var min fiende, säger hon.

Den här romska kvinnan har varit sjukskriven i ungefär 5 år. Hon har en sjukdom som gör att hon har värk i nästan hela kroppen. Hon tar mediciner som ska göra att hon har mindre ont och får mindre ångest.

Många kvinnor kämpar

Hon berättar att hon blev sjuk på grund av att hon jobbade väldigt hårt för att försörja hela sin familj. Mannen hon levde med då var arbetslös och han blev våldsam mot henne. Under den här tiden kände hon inte efter hur hon mådde, hon var bara inställd på överlevnad säger hon. Men till slut orkade hon inte mer och då blev hon sjuk.

Hon säger att många kvinnor i samhället kämpar på det här viset. Men det är värre för romska kvinnor eftersom att de behandlas på ett annat sätt än männen, menar hon.

– Kvinnan har inte så mycket att säga till om och behöver ta väldigt mycket ansvar för barnen, hushållet och i princip allt. De romska kvinnorna och flickorna blir inte behandlade med respekt och värdighet, säger hon.

Känner sig dåligt bemötta i samhället

Enligt en studie från folkhälsomyndigheten så har romska kvinnor sämre hälsa än andra kvinnor i Sverige. I den här undersökningen har många svarat att de känner sig dåligt bemötta i samhället. Till exempel har många försökt att dölja att de är romer när de söker jobb, bostad eller vård.

Nina Satu Lindberg jobbar med att förbättra kontakten mellan romer och olika myndigheter.

– I mitt arbete möter jag många romska kvinnor och jag vet om att de mår väldigt dåligt. De är socialt isolerade och många saknar sysselsättning, säger hon.

Bli en del av samhället

Nina Satu Lindberg tycker det är viktigt att försöka göra så att romska kvinnor inte blir utanför, utan att de blir en del av samället.

– Den bästa lösningen har vi ju haft när vi har kunnat erbjuda dem arbete och praktikplatser. Då ser vi att det sociala utanförskapet minskar och att romer börjar må bättre, eller dessa kvinnor specifikt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".