Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Klimatmöten för både barn och vuxna

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 17.08
"Det ska bli både roligt och nervöst", säger miljöministern Åsa Romsson
(3:09 min)
Daniel Yonan och Elin Junqvist från Södertälje deltar i klimatkonferensen.
1 av 2
Daniel Yonan och Elin Junqvist från Södertälje deltar i klimatkonferensen i sin hemstad. Foto: Cecilia Ingvarsson/SR
Hon tittar på ett träd.
2 av 2
Kvinnan närmast kameran är Åsa Romson. Här besöker hon Norra Djurgården, som är ett område med skog och ängar nära Stockholm. Foto: TT.

Klimatet blir allt varmare på jorden. Därför har det varit ett möte i Södertälje där barn pratar om klimatet. Nästa vecka börjar ett annat klimatmöte för vuxna politiker i Frankrikes huvudstad Paris. 

Klicka om du vill läsa mer

– Jag är förväntansfull och känner att det är en väldigt viktig uppgift som Sverige har att göra på den här konferensen., säger Sveriges miljöminister Åsa Romson.
– Är det roligt eller är du nervös?
– Både och. Det är roligt för att klimatet är en väldigt viktig fråga, men svår. Jag är också lite nervös för att vi inte vet hur det går.

Klimatet på jorden blir allt varmare

Därför smälter den is och snö som finns högt uppe i bergen eller på Nordpolen och Sydpolen. Då blir det också mer vatten i haven
och många platser på jorden riskerar att svämmas över av vatten. Samtidigt finns det andra platser som istället blir torrare.

De flesta experter är överens om att det beror på att bland annat bilar och fabriker släpper ut gasen koldioxid i luften.

Barn pratar om klimatet

För att prata om problemet blir det alltså ett stort klimatmöte i Paris på måndag. Men redan den här veckan har det varit ett annat klimatmöte här i Sverige, fast där var det barn som träffades.

Ett av barnen var Daniel Yonan:

– Det är som en konferens fast mycket roligare.
– Vad är det du vill ändra på?
– Bilarna mest, och fabrikerna. För de släpper ut mycket koldioxid.
– Vad vill du att man ska göra?
– Sluta köra bil. Vi kan köra elbilar istället, cykla eller gå, säger Daniel Yonan.

Klimatmötet för barn hölls i Södertälje utanför Stockholm. Elin Junqvist var med på mötet och hon sa att många växter kan skadas när klimatet förändras:

– Om det blir översvämningar så klarar de inte det. Om det blir för soligt och varmt så torkar de. Det är de gröna växterna som gör att vi får syre att andas. Om vi inte har de här växterna kan vi inte andas och då dör vi.

Mötet i Paris

Barnens klimatmöte var alltså i Södertälje den här veckan. Men det stora klimatmötet för vuxna politiker blir i Paris nästa vecka.

Den svenska miljöministern Åsa Romson säger att världens länder behöver gemensamma regler för miljön:

– Den här klimatkonferensen kommer inte att gå in på exakt hur man ska minska utsläppen från bilar, kraftverk och industrier. Utan det viktiga här är att komma överens om att jobba tillsammans. Sedan finns det redan många lösningar runt omkring. Många länder minskar sina utsläpp redan idag. Sverige minskar sina utsläpp varje år.
– Hur stor är chansen att politiker från olika delar av världen kommer överens om hur mycket utsläppen ska minska?
– Jag är väldigt hoppfull om att vi politiker kommer att komma överens. För klimatfrågan är så viktig för hela jorden att vi helt enkelt måste komma överens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".