Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Ett hjälpmedel mot ångest blir gratis

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 12.56
"Det här är ju jätteroligt" säger Marina Eriksson i föreningen Attention
(2:33 min)
För Marina Eriksson har diagnosen ADHD betytt vändpunkten i hennes liv.
1 av 2
Marina Eriksson är ordförande i föreningen Attention i Jämtland och Härjedalen. Foto: P4Jämtland
Tyngdtäcket, som gör att Nicklas sover bättre, har insydda kedjor som ger en tyngd på kroppen.
2 av 2
Tyngdtäcket, som gör att en person med ångest kan sova bättre, har insydda bollar eller kedjor som ger en tyngd på kroppen. Foto: Somna AB

Landstinget i Jämtland ska gratis låna ut tyngdtäcken till personer som känner sig oroliga och har ångest. Det har politikerna där bestämt. För ett extra tungt täcke kan göra att personen känner sig lugnare och mår bättre.

Klicka på texten för att läsa mer

Marina Eriksson på föreningen Attention tycker att det är bra att även de som har ångest nu kan få gratis hjälpmedel:

- Det är verkligen ett steg i rätt riktning, säger Marina Eriksson.

Personer som har någon sjukdom eller funktionsnedsättning kan ofta få låna hjälpmedel av sjukvården. Men för personer som mår psykiskt dåligt och har ångest har det varit svårare. Till exempel finns det ett särskilt tyngdtäcke som kan göra att en orolig person känner sig lugnare. Sådana täcken är väldigt dyra.

Sist i landet

Jämtland och Härjedalen är sist i landet med att låta också såna här bolltäcken räknas som hjälpmedel. Annars har de som behövt såna där fått betala för dem själva, trots att det kostar flera tusen kronor. Men från och med nästa år ska de istället kunna få låna tyngdtäcken gratis, precis som du kan med många andra hjälpmedel.

Har varit svårt

Det är skönt att det blir så, säger Marina Eriksson som är ordförande i föreningen Attention, för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. För det har varit jobbigt för de som har behövt den här hjälpen:

- Det har varit svårt, det kan du köpa själv. Det blir ju inte rättvist för om du behöver ett hjälpmedel ska det ju inte spela någon roll om det är en rullator eller ett bolltäcke du behöver, säger Marina Eriksson.

Fler kanske kan arbeta

Ett bolltäcke, eller ett tyngdtäcke är ett täcke med ett slags bollar i. Rörelserna och trycket från bollarna mot vår kropp påverkar oss och våra nerver så att vi kan känna oss lugnade och mer avslappnade. Det kan hjälpa personer som känner ångest.

Marina Eriksson på föreningen Attention tror dessutom att samhället kommer att tjäna på att personer med ångest nu får bättre hjälp, så att de kan fungera bättre:

- Om du har ett stort energibortfall, så att du blir väldigt trött eller av andra anledningar inte riktigt funkar i vardagen, så kan ju ett sånt här hjälpmedel som bolltäcke hjälpa enormt mycket och kan du då till exempel jobba mer eller göra andra saker, så blir det ju en vinst samhällsekonomiskt, säger Marina Eriksson som ordförande i föreningen Attention i Jämtland och Härjedalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".