Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

En julmarknad har anmälts för diskriminering

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 16.53
"De blev ledsna och kränkta", säger Cecilia Blank på assistansbolaget
(2:12 min)
Julmarknad. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Julmarknaden i Gamla stan i Stockholm. (Foto: Henrik Montgomery / TT)
2 av 2
Julmarknaden som har anmälts ligger vid hovstallet. Bilden är från en annan julmarknad i Gamla stan i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT

När en grupp personer med funktionsnedsättningar ville gå på julmarknad i Stockholm, ville de veta om de också skulle betala för sina assistenter, som följer med för att hjälpa dem. De som ordnade marknaden sa då att vissa assistenter fick betala, beroende på vilken funktionsnedsättning de olika personerna hade.

Klicka på texten för att läsa mer

Cecilia Blank är chef på assistansbolaget JAG i Stockholm som ordnade utflykten till marknaden. Hon tycker att de som ordnade marknaden svarade på ett orättvist sätt:

- Medlemmarna blev jättebekymrade, ledsna, kränkta och oroliga och tyckte att det här kändes väldigt obehagligt, säger Cecilia Blank.

Julmarknaden var i centrala Stockholm och ordnas av Hovstallet där kungafamiljen har sina hästar. De personer som hade funktionsnedsättning tänkte betala inträde för sig själva, men de frågade Hovstallet i ett mejl om även deras assistenter behövde betala. Då svarade marknadens personal att det var olika för olika funktionsnedsättningar.

Behandlas olika

Om någon hade en funktionsnedsättning i huvudet som gjorde att de hade svårt att förstå, då var de tvungna att betala för sina personliga assistenter. Men personer med andra funktionsnedsättningar kunde få ta med sig sina assistenter gratis. Det är orättvist att dela upp människor på det sättet, tycker Cecilia Blank:

- Då tänkte jag att det här var ett exempel på de dåliga attityder till personer med intellektuella funktionsnedsättningar som finns runtom oss i samhället men som inte alltid kommer till så här tydligt uttryck som det gjorde den här gången, säger Cecilia Blank.

"Intellektuellt funktionsnedsatta diskrimineras"

Cecilia Blank menar att julmarknanden behandlar personer med intellektuella funktionsnedsättningar på ett orättvist sätt. Hon tycker att även personer med intellektuella funktionsnedsättningar ska få vara med och uppleva saker tillsammans med andra människor. Därför har assistansbolaget nu anmält marknaden till både polisen och till myndigheten Diskriminerings-ombudsmannen.

Hoppas att DO ska säga ifrån

Cecilia Blank hoppas att Diskriminerings-ombudsmannen ska reagera på det här och säga att det är fel att dela upp människor efter hur mycket de förstår:

- Jag hoppas att samhället gör en markering att det är inte okej helt enkelt att sortera sina kunder, besökare eller medlemmar utifrån intellektuell förmåga, eller det som man då tycker verkar om man har förmåga att tillgodogöra sig saker, utan det är faktiskt så att alla människor är medborgare och man har rätt att tillgodogöra sig saker, säger Cecilia Blank som är verksamhetschef för assistansbolaget JAG i Stockholm.

Ingen från företaget som ordnar julmarknaden ville bli intervjuad när Sveriges Radio frågade. Men de säger att de tycker att assistansbolaget bråkar om en sak som inte är så viktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".