Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Polisen har skapat listor på romer igen

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 11.42
"Vi fick svara på mängder av frågor" säger Mariana
(3:33 min)
En polisskylt med snö på tillsammans med svartvita fotografier av rumänska pass
En polisskylt med snö på tillsammans med svartvita fotografier av rumänska pass. Foto: Sveriges Radio

För 2 års sedan blev det känt att polisen i Skåne hade gjort ett olagligt register över flera tusen personer som tillhör folkgruppen romerna. Nu verkar polisen ha gjort något liknande. 

Under nästan 1 år har polisen tagit reda på flera saker om romska tiggare, utan att de har varit misstänkta för något brott. En av de som har frågats ut är Mariana i Eskilstuna.

– Vi blev fotograferade och fick svara på mängder med frågor. I en halvtimma höll polisen på, säger Mariana.

Hon kommer från södra Rumänien och är här tillsammans med Mario och Daniel, som säger att de har varit med om samma sak.

Polisen ska ha frågat ut tiggare

Det är Ekot på Sveriges radio som har läst hemliga papper, som har skickats ut till polisen i hela landet. Där står det att polisen ska ställa frågor så fort de träffar på tiggare.

Frågorna handlar om varifrån de kommer, varför de är här, vilka de reste hit med och hur mycket de tjänar.

Polisen skulle dessutom fotografera tiggarnas pass, körkort eller andra id-handlingar, som kunde visa vilka de var.

Pappret med polisens frågor var först hemligt. Men sedan bestämde en domstol att det var okej att lämna ut pappret till våra journalister.

De flesta som tigger om pengar i Sverige tillhör folkgruppen romerna och kommer från länderna Rumänien och Bulgarien.

Och det polisen ska ha undersökt är om tiggarna har kommit hit frivilligt eller om de tvingas tigga, för att sedan ge bort pengarna till grupper av brottsligar.

För några veckor sedan berättade polisen vad de hade fått veta och de sa att de flesta tigger frivilligt, men att det finns några som styrs av kriminella personer.

Polisen får kritik

En som tycker att det är fel att polisen har samlat in uppgifter om tiggare och romer är Hans Caldaras. Han är svensk rom och har själv blivit registrerad av myndigheterna tidigare.

– Det här är återigen en undersökning som grundar sig på etnicitet. Det är precis som att man använder samma metod och har samma baktanke som Skånepolisen, säger Hans Caldaras.

För två år sedan blev det känt att polisen i Skåne hade skrivit upp namnen på flera tusen romer och berättat hur de var släkt med varandra. Där stod inte bara namnen på brottslingar utan även på oskyldiga personer.

Enligt svensk lag är det olagligt för myndigheter att skriva upp människor på listor bara för att dom tillhör en viss folkgrupp.

Polisen fick då mycket kritik av myndigheterna, som sa att Skånepolisen register över romer var olagligt. Och alla som fanns i det registret då hade rätt att få 5 000 kronor i skadestånd.

Polisen säger att de har tillstånd

Nu har polisen alltså gjort ett nytt register över romer. Den här gången säger polisen att de har ett tillstånd för att ha ett register. Men de vill inte berätta exakt vad de har skrivit in i listorna.

En av cheferna som ansvarar för listorna är Linda Staaf och hon säger att polisen har frågat ut tiggare för att kunna hjälpa dem:

– Om vi inom polisen ser att det är en utsatt person som vi misstänker kan fara illa behöver vi ställa frågor av omsorg. För om inte vi ställer frågor, och bryr oss om den enskilde, vem ska då ställa de frågorna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".