Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Julgranar "adopteras" och planteras ut i skogen igen

Publicerat onsdag 23 december 2015 kl 11.44
"Efter jul planterar jag ut granarna i skogen igen" säger Frans Kerver
(2:05 min)
klädd gran. Foto: TT
1 av 3
Julgranen kan planteras ut i skogen igen och användas nästa jul igen. Foto: TT
Frans Kerver i Nederländska Groningen säljer samma julgran till folk år efter år. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
2 av 3
Frans Kerver i Nederländska Groningen säljer samma julgran till folk år efter år. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
en leende man bland julgranar
3 av 3
Julgransförsäljaren Frans Kerver visar att varje gran är noga märkt. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio

Varje år säljs mer än tre miljoner julgranar i Sverige. Efter julhelgerna kastas de ofta bort. Men i bland annat USA, Storbritannien och Nederländerna går det att adoptera en levande julgran i kruka.

Klicka på texten för att läsa mer

Frans Kerver i Nederländerna jobbar med sån här gran-adoption:

- I januari, efter jul och nyår lämnar kunderna tillbaka sina granar och så planterar jag ut dem igen, berättar Frans Kerver.

Alltid samma gran

Varje gran har ett eget nummer så att kunden kan vara säker på att få tillbaka just sin gran varje år. Fast en del kunder litar inte riktigt på att det är samma gran och har med sig foton från förra julen. Frans Kerver härmar en kund som inte tycker att just hennes gran är sig lik:

- Nej, nej, den där ser inte likadan ut! Det är inte min gran, härmar Frans Kerver sin kund och skrattar.

Frans Kerver förklarar att granarna förändras lite under året, eftersom de fortsätter att växa när de har planterats ut i skogen igen. Granarna kan också påverkas av att ha varit inomhus i värmen under julen. Men det är alltid samma träd som man får tillbaka varje år, lovar Frans Kerver.

Bra eller dåligt för miljön?

Kanske är det bättre för miljön att använda samma gran varje jul på det här sättet, istället för att hugga ned en ny varje år som sen slängs. Fast många av de julgranar vi kastar eldas också upp och blir till värme och el i våra hus.

Men om granarna får fortsätta att växa länge ute i skogen kan de ta upp växthusgasen koldioxid och det är bra för miljön. Samtidigt kan det också vara dåligt för miljön att skjutsa adopterade granar fram och tillbaka varje år. Så det finns både bra och dåliga saker med det här, säger Johan Bergh som är professor i skogsskötsel på Linnéuniversitetet i Växjö. Men han är ändå positiv till granadoption:

- Ja, jag tycker att det är en attraktiv tanke, att man inte bara slit och släng och kastar dem på tippen, utan att man återanvänder granarna, säger Johan Bergh till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".