Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Kan det bli mindre personlig assistans i framtiden?

Publicerat onsdag 23 december 2015 kl 19.52
"Assistans är viktigt för att kunna leva som andra" säger Veronica Hedenmark
(2:58 min)
Hon pratar i telefon.
Veronika Hedenmark är jurist och driver företagen VH Assistans och Assistansjuristerna. Foto: Ulf Palm.

Kostnaden för personliga assistenter har ökat mycket. Därför vill regeringen ha en utredning. Nu får regeringen kritik av Veronica Hedenmark. Hon tror att personer med funktionsnedsättning riskerar att få sämre hjälp i framtiden.

Klicka på texten för att läsa mer

Den som har en funktionsnedsättning kan ibland få hjälp av en assistent. Den som får hjälpen behöver inte själv betala något. Det gör istället Försäkringskassan. Regeringen är orolig för att kostnaden för personliga assistenter har ökat mycket. Därför vill regeringen undersöka om det går att spara pengar.

Oro för att det ska bli sämre

En del människor är oroliga för att personer med funktionsnedsättning kanske får mindre hjälp med personlig assistans i framtiden. En som är rädd för det är Veronika Hedenmark:

- Alla som har behov av assistans har ju hamnat i en livssituation som man själv inte har valt. Personlig assistans handlar om att man ska kunna leva som andra, säger Veronika Hedenmark.

Assistenterna kan hjälpa till med olika saker, både på jobbet och fritiden, berättar Veronica Hedenmark:

- Det handlar om allt ifrån att kunna yrkesarbeta, gå upp ur sängen, välja sina kläder, ha en hund, kunna resa, gå på dagis om man är ett barn och som jag, vara mamma och ha personlig assistans, säger Veronica Hedenmark.

Veronica Hedenmark sitter själv i rullstol och är också mamma till ett litet barn. Det gör att hon behöver hjälp från personliga assistenter. Hon är också med och äger ett företag som hyr ut assistenter.

Ökade kostnader

På 1990-talet fick Sverige Lagen om stöd och service, LSS. I den lagen står det att personer med funktionsnedsättning har rätt till personlig assistans. I början kostade det ungefär 5 miljarder per år. Nu har kostnaden ökat till över 30 miljarder kronor. Det är något som oroar regeringen. De höga kostnaderna är en av anledningarna till att regeringen nu vill undersöka hur LSS-lagen fungerar.

Fast Veronika Hedenmark säger att kostnaden för personlig assistans inte är så dyr som det först verkar. För hon menar att många som har svårt att få andra jobb ändå kan bli personliga assistenter. Så kan det vara för dem som har låg utbildning eller för invandrare som har svårt med svenska språket. När fler får jobb betalar de också in mer pengar i skatt till staten, säger Veronica Hedenmark:

- De positiva effekterna är bland annat pengar i skatt till staten. Det vill säga arbetsgivaravgifter och källskatt för den enskilda assistenten som betalar skatt. Assistenter köper varor och tjänster som man betalar moms på. Det innebär att staten får tillbaka de största utgifterna i form av skatter. Många av de här personliga assistenterna kanske skulle ha varit arbetslösa om vi inte hade haft personlig assistans, säger Veronica Hedenmark.

Kan bli dyrt att försöka spara

Veronica Hedenmark säger också att det kan vara svårt att spara in pengar genom att ge funktionsnedsatta personer mindre assistans än idag. För då kan personen istället behöva få hjälp på andra sätt, till exempel av hemtjänsten eller på något särskilt boende. Då kan det bli ännu dyrare:

- Om man jämför personlig assistans så kostar det idag 284 kronor per timme, hemtjänst ligger på cirka 350 kronor per timme, det innebär alltså att hemtjänsten är dyrare än personlig assistans. Personer med funktionshinder kommer alltid att vara en kostnad, kommer alltid att vara en utgift. Alternativet skulle vara att bygga upp instutioner vilket vore ytterst beklagligt i och med att den kostnaden också är högre och leder till en sämre livskvalite, säger företagsledaren Veronica Hedenmark som själv har personlig assistans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".