Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Nya regler för nyanländas skolgång

Publicerat tisdag 5 januari 2016 kl 12.26
Får prova att gå i vanlig klass
(2:10 min)
förberedelsklass i Borås
Läraren Resha El-Issa sitter med 15-åriga Dima Amsu som gått i förberedelseklass i Borås under hösten. Foto: Maria Hansson Trens/SR

När barn från andra länder kommer till Sverige så kan de få det svårt i skolan. De kan ju till exempel inte det svenska språket.

Nu har det kommit nya regler för hur nyanlända barn och ungdomar ska gå i skolan. Samma regler ska gälla i hela landet. Bland annat ska man kolla kunskaperna hos alla nyanlända barn.

Och alla ska gå åtminstone någon dag varje vecka i en vanlig klass.

Klicka här om du vill läsa mer

- Varje dag blir jag bättre och bättre på svenska och ska kanske börja på svenska skolan, säger 15-åriga Dima Amsu från Syrien.

Hon går i en förberedelsklass i Borås i Västergötland. Och det är vanligt att nyanlända barn och ungdomar fått börja med att gå i en förberedelseklass tillsammans med andra nyanlända. Där lär de sig svenska, men också andra ämnen. Ibland har barnen fått gå i en förberedelsklass i flera år.

Men i en del kommuner går barnen inte alls i förberedelseklasser utan får börja i en vanlig klass med detsamma.

Nu gäller nya regler

Det har alltså varit väldigt olika hur nyanlända barn får undervisning. Men nu gäller nya regler och de gäller för alla kommuner i hela landet. Skolan måste ta reda på hur mycket barnen kan när de kommer och undersöka om det är bäst för barnet att gå i en förberedeseklass eller i en vanlig klass.

Alla ska gå i vanlig klass

Och ALLA barn måste åtminstone någon dag varje vecka vara med i en vanlig klass.

- Det kan kanske vara bra om de ska vara någon gång i ordinarie klass, att de ser hur de jobbar och hur det går till där, och de ser om de kan hänga med eller inte, och hur mycket de kan svenska och hur mycket de förstår. Jag vet inte, man måste testa först, säger läraren Resha El-Issa i Borås.

Lärare måste utbildas

Det kan bli svårt för många lärare i den vanliga skolan att ta emot elever som inte kan svenska eller bara lite svenska. För många lärare har aldrig fått veta hur de ska lära ut nya saker till de som inte förstår svenska.

Därför ska nu många lärare få utbildning för att kunna ta hand om nyanlända barn på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".