Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Det har blivit svårare för särgymnasie-elever att få praktik

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 15.00
Ronnie Sesone, Karin Engström-Johansson och Gustav Broman
Ronnie Sesone, yrkesvägledare, Karin Engström-Johansson, lärare och eleven Gustav Broman Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

När ungdomar går på gymnasiet brukar de ha praktik. Då får de prova på att jobba en kortare tid på en arbetsplats. Men det har blivit svårare att få praktikplats för ungdomar som går på gymnasie-särskola.

Klicka på texten för att läsa mer

Ronnie Sesone är yrkesvägledare och hjälper särskoleelever i gymnasiet att hitta praktikplatser. Det har blivit väldigt mycket svårare, säger han:

- När jag började med det här på 90-talet kanske man fick fem platser om man ringde tio samtal. I dag är man glad om man får en plats, säger Ronnie Sesone.

Det har blivit svårare för särskolans gymnasieelever att få en praktikplats, eller arbetsplatsförlagt lärande, APL, som det kallas. Det visar siffror från myndigheten Skolverket.

Kan behöva extra hjälp

Det kan finnas flera orsaker till att det har blivit svårare att få en sån plats. Dels kan det bero på att det är många fler i samhället idag som vill ha praktik på arbetsplatser. Dessutom kan eleverna från särskolan ibland behöva extra stöd och hjälp på arbetsplatsen
och det är inte alla arbetsplatser som kan eller vill ge det idag, säger Ronnie Sesone:

- Det är mycket svårare i dag att få platser. Företagen brukar prata om att man vill ha en självgående elev, men det är inte säkert att våra elever kan vara helt självgående, utan de behöver mer stöd, säger Ronnie Sesone.

Elever har rätt att få göra praktik

I Skolverkets bestämmelser står det att alla elever har rätt till 22 veckors praktik, men alla får alltså inte det.

En av de särskoleelever som trots allt har lyckats få en plats är Gustav Broman. Han går andra året på gymnasiet i Västerås och han säger att praktiken har varit väldigt betydelsefull för honom:

- Det betyder ganska mycket för att man får se ute i verkligheten hur man jobbar, träffar kunder och arbetskollegor, säger Gustav Broman till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".