Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Dyslexi hindrar många från att studera

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 16.41
"Det är sorgligt", säger Inger Rålenius
(2:09 min)
Personer som gör högskoleprovet.
1 av 4
Ungdomar som skriver prov i ett klassrum. Personer som har svårt att läsa och skriva kan få berätta svaren för läraren istället för att skriva. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Inger Rålenius på Dyslexiförbundet.
2 av 4
Inger Rålenius på Dyslexiförbundet. Foto: Dyslexiförbundet FMLS
En bild på högskoleprovet
3 av 4
Dyslektiker kan få hjälp för att kunna göra högskoleprovet. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT
Körskola. Foto: Bertil Ericson / TT
4 av 4
Körkortsboken går att få inläst om det är svårt att läsa. Foto: Bertil Ericson / TT

Den som har dyslexi har svårt att läsa och skriva. Trots att det ofta finns hjälp att få så är det många med dyslexi som låter bli att utbilda sig. Det säger Inger Rålenius på Dyslexiförbundet.

Klicka på texten för att läsa mer

– Man kanske vill ta körkort, men man vågar inte. Man vill gå på nån utbildning på Komvux eller kanske på högskola, men man vågar inte. Och både när man tar körkort eller går på komvux, folkhögskola eller universitet så har man rätt till stöd och anpassningar, berättar Inger Rålenius.

Berätta svaren istället för att skriva

Den som har dyslexi har rätt att få hjälp för att kunna göra prov och utbilda sig. Till exempel går det att få svara muntligt på frågor istället för att skriva svaren:

- Man kan få sina böcker upplästa, få längre tid på sig, eller få göra muntliga prov. Men det är framförallt viktigt att få känna att jag duger som jag är, att få mycket peppning och stöd, talböcker, kanske talsynteser, säger Inger Rålenius.

Dåligt självförtroende

Inger Rålenius har själv svårt för att läsa och skriva. Hon berättar att även hon har känt stor rädsla inför att studera på grund av sin dyslexi:

- O ja! Jag försökte ta körkort när jag var 22 och då förstod jag inte att jag hade dyslexi. Så då gjorde jag sex teoriprov och missade alla. Det kostade mig mycket pengar och hela min självkänsla. Jag kände mig dum och gav upp.

Trots problemen lyckades Inger Rålenius till slut:
– Efter några år började jag om med körkortet och då vände jag mig till en körskola som kan det här med dyslexi.  Jag fick körkortsprovet muntligt och boken inläst och jag klarade mig på första försöket.

Många med dyslexi vet inte att de har rätt till hjälp

- Ja, det är sorgligt, för det är väldigt många kloka fantastiska människor som kanske vill utbilda sig till nånting som de tycker är roligt, men av rädsla och tack vare att de har tidigare fått dåligt bemötande så missar de en chans som de annars kanske ska ha klarat alldeles utmärkt med rätt stöd och anpassningar, säger Inger Rålenius som på Dyslexiförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".