Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Nu är det 30 år sen Tjernobyl-olyckan

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 16.09
Klartexts reporter berättar om Tjernobylolyckan som hände för precis 30 år sen
(1:07 min)
Bilden visar hur kärnkraftverket i Tjernobyl såg ut för 25 år sedan när det gick sönder. Fotot är taget av Volodymyr Repik och vi fick den från bildföretaget Scanpix.
1 av 5
Bilden visar hur kärnkraftverket i Tjernobyl såg ut för när det gick sönder. Foto: Volodymyr Repik/Scanpix
Tjernobyl.
2 av 5
Tjernobylolyckan Foto: chnpp.gov.ua
Tjernobyl.
3 av 5
Staden Pripjat nära Tjernobyl är sedan olyckan en tom stad eftersom människor flyttade därifrån. Bakom de tomma husen syns den inkapslade reaktorn. Foto: Efrem Lukatsky/TT
Sarkofagen över reaktor 4 i Tjernobyl. Ledningarna är kapade och hänger lösa från kraftledningarna. Det är 25 år sedan kärnkraftverket havererade klockan tjugo över ett på natten den 26 april, 1986.
4 av 5
Sarkofagen över reaktor 4 i Tjernobyl. Ledningarna är kapade och hänger lösa från kraftledningarna. Kärnkraftverket exploderade klockan tjugo över ett på natten den 26 april, 1986. Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix
30 år sedan Tjernobyl
5 av 5
Foto: Aleksander Djordjevic / Sveriges Radio


Nu är det 30 år sen den stora kärnkrafts-olyckan i Tjernobyl. Ett kärnkraftverk exploderade i Rysslands grannland Ukraina. Fast i början hölls allt hemligt.

Klicka på texten för att läsa mer

Det var den 26 april år 1986 som det blev en explosion vid kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina. Det blev en stor brand som spred farlig strålning från olyckan långt bort, också till Sverige. Strålningen spreds i luften med vind och regn och föll ned i skog och mark. Myndigheter här upptäckte den ökade strålningen och förstod att något hade hänt.

Världens största kärnkraftskatastrof


Branden vid kärnkraftverket pågick i tio dagar och minst 30 människor dog vid själva olyckan. Men egentligen kan det vara många fler som dog eller blev sjuka av strålningen, kanske flera tusen människor. Fast det är svårt att säga, för när olyckan hände var Ukraina en del av Sovjetunionen.

De sovjetiska ledarna berättade ganska lite om vad som hände. Det var först efter flera dagar som de ens erkände att en olycka hade hänt vid kärnkraftverket.

Fortfarande trasigt och riskfyllt

Det finns ett slags skydd som täcker den skadade delen av kärnkraftverket i Tjernobyl. Skyddet ska hindra att farlig strålning läcker ut. Men skyddet är i dåligt skick, det rostar och har börjat gå sönder. Det måste göras ett bättre skydd, men det tar lång tid och kostar mycket pengar. Det trasiga kärnkraftverket i Tjernobyl är fortfarande ett stort problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".