Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Svårt att bedöma religiösa och sexuella flyktingar

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 09.32
"Man kan inte undersöka någons hjärta om Jesus är där eller inte"
(3:19 min)
På altaret finns bröd och vin och ett kors. Många besökare är i kyrkan.
Kristna firar gudstjänst i landet Irak i Mellanöstern. Terrorister har dödat många kristna i Irak. Foto: Karim Kadim

Vi har träffat en ung tjej från det muslimska landet Iran i Mellanöstern. Hon säger att hon har bytt religion och blivit kristen. Därför kanske hon kan bli dödad om hon återvänder till Iran. Nu måste hon bevisa för en svensk domstol att hon är kristen på riktigt.

Klicka om du vill läsa mer

- Man kan inte gå in i någon människas hjärta och undersöka om Jesus är där eller inte, säger kvinnan från Iran som vill stanna i Sverige.
Kvinnan menar att det är svårt att bevisa för domstolen vad hon innerst inne tänker och tycker. Den här kvinnan är döpt och medlem i Svenska kyrkan. Men det finns inga papper som kan bevisa om hennes religiösa tro är äkta eller inte:

- Om man är troende finns det inga betyg eller intyg som kan visa det, säger hon.

Kan få rätt att stanna i Sverige

Om en flykting kan bevisa att det är farligt för honom eller henne att återvända till sitt hemland så kan de få rätt att stanna i Sverige. En del av dem som flyr säger att de har gjort det av religiösa skäl. De kan riskera att bli dödade eller straffade på andra sätt i sitt hemland på grund av sin religiösa tro. Så är det till exempel i Iran, för där är det förbjudet att lämna den muslimska religionen.

Andra farliga länder är Syrien och Irak där islamistiska terrorgrupper har dödat personer som är kristna eller yazidier. Även muslimer kan dödas om de har någon annan tolkning av islam än terroristerna.

Migrationsdomstolar ska avgöra

Det är de olika migrationsdomstolarna som ska bestämma vilka flyktingar som får stanna i Sverige. Men domstolarna har svårt att avgöra vilka som är religiösa flyktingar på riktigt och vilka som bara hittar på att de har bytt religion för att få stanna i Sverige. Det är också svårt att veta vilka risker som finns för religiösa personer om de skulle återvända till hemlandet. Det visar en ny undersökning som forskare från Göteborgs och Uppsala universitet har gjort. Undersökningen visar också att samma svårigheter finns när det gäller sexuell läggning.

Många homosexuella personer riskerar också att dödas eller hamna i fängelse i sina hemländer. Men det är alltså svårt för en migrationsdomstol att avgöra om en man verkligen gillar andra män, eller om en kvinna gillar kvinnor.

Nästan omöjligt att bedöma

Forskarna har undersökt 500 fall där flyktingar säger att de behöver skydd i Sverige på grund av religiös tro eller sexuell läggning. För att domstolen ska låta personen få stanna i Sverige så måste flyktingen vara väldigt duktig på att själv prata och beskriva sin situation.

Därför är det mycket mycket svårt för domstolarna att fatta rättvisa beslut. Det säger en av forskarna, Hanna Wikström:

- I praktiken är det inte möjligt att göra den här typen av bedömningar, säger Hanna Wikström som är forskare vid Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".