Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Lär dig mer om nationaldagen

Publicerat måndag 6 juni 2016 kl 05.00
"Det är som vilken dag som helst", säger Anna-Carin Eriksson
(5:30 min)
Huset är rött med vitt på hörnen och runt fönstren. Vid huset är svenska flaggan hissad. Anna-Carin har långt hår och glasögon.
1 av 3
Till vänster ser du ett rött hus, som är typiskt för Sverige. Till höger står Anna-Carin Eriksson. Foto: Hasse Holmberg på TT och Mattias Klefbeck på Sveriges Radio.
Barn och vuxna är klädda i folkdräkter. De viftar med svenska flaggor.
2 av 3
På nationaldagen klär sig en del i gammaldags folkdräkter och viftar med flaggor. Men många svenskar firar inte nationaldagen. Foto: Janerik Henriksson/TT
Bakom dem vajar svenska flaggor. Männen är klädda i kostym och kvinnorna i folkdräkt.
3 av 3
Kungafamiljen brukar fira nationaldagen på Skansen i Stockholm. Från vänster till höger ser du kung Carl Gustaf, drottning Silvia, riksdagens talman Urban Ahlin, kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Foto: Janerik Henriksson/TT

Anna-Carin Eriksson bor på ett serviceboende i Sandviken. Hon funderar på den svenska nationaldagen: Varför firas nationaldagen den 6 juni? Gillar invandrare den svenska flaggan? Och varför sjunger vi inte om Sverige i nationalsången?

Anna-Carin Eriksson säger att det är många svenskar som inte firar sin nationaldag:

– Jag tycker att det är som vilken dag som helst. Det skulle vara bra med lite mer firande, så att Sandviken till exempel blev mer känt.

Vad skulle man kunna göra, tycker du?
– Helikopterflygning, så att man får prova på det, eller kanske något mer musikarrangemang.

Är det viktigt med en nationaldag?
– Det är som vilken dag som helst, men det är bra att det uppmärksammas så att folk får lite guldkant på tillvaron.

En ganska ny helgdag i Sverige

Det finns alltså många i Sverige som inte brukar fira nationaldagen. Medan nationaldagen firas väldigt mycket i vårt grannland Norge. Det säger experten Cecilia Hammarlund Larsson:

– Jag tror att det delvis beror på att i Norge har nationaldagen varit helgdag längre än vad den har i Sverige.

Ja, det var först år 1983 som Sverige fick en nationaldag och det var först år 2005 som de flesta fick ledigt från jobbet den här dagen.

200 år av fred

Det kan också finnas en annan förklaring till att Sveriges nationaldag inte firas så mycket. Sverige har haft fred i över 200 år, medan Norge anfölls av nazisterna under Andra världskriget. Och många äldre norrmän minns fortfarande kriget:

– Den nationella känslan tror jag växer i en sådan situation där man är så direkt utsatt för ett hot, som Norge under Andra världskriget till exempel, säger Cecilia Hammarlund Larsson.

Anna-Carin från Sandviken har en fråga om nationaldagen:
– Varför firas just den 6 juni?
– Det finns ju två historiska händelser som vi uppmärksammar på det här sättet. Den 6 juni år 1523 valdes Gustav Vasa till kung över Sverige. Samma datum, fast långt senare, 1809 så fick Sverige regeringsformen, berättar Cecilia Hammarlund Larsson.

Regeringensformen 1809 var en av Sveriges viktigaste lagar. Och till minne av både kung Gustav Vasa och den viktiga lagen firas Sveriges nationaldag.

Enligt lagen har Sverige ingen nationalsång

Den sång som brukar räknas som Sveriges nationalsång är "Du gamla, du fria". Politikerna har aldrig bestämt att just den här sången ska vara nationalsång. Men det är en gammal tradition att använda sången på det sättet.

Så här låter slutet av sången: "Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden".

Ingenstans i den här sångtexten nämns namnet Sverige. Istället sjunger man om Norden. Cecilia Hammarlund Larsson vet mer:

– "Du gamla du fria" är ju inte skriven som nationalsång, utan det är en äldre visa som togs upp och blev populär. Den började användas i sådana sammanhang där man ville fira den svenska flaggan till exempel.

Flaggan är från 1500-talet

Anna-Carin i Sandviken en fråga:
– Varför är svenska flaggan gul och blå? Varför kan den inte vara lite mer som flaggan som står för olika läggning i Pride-tåget?

Tycker du att det skulle vara fler färger på flaggan?
– Ja, så att alla känner sig delaktiga oavsett land, religion och läggning.

Så här svarar Cecilia Hammarlund Larsson:

– Ja, Anna-Carin, förklaringen är förmodligen att man hämtade färgerna från riksvapnet. Det är ett slags sköld med symboler på. Och det var ett blått fält med tre gyllene kronor på.

Invandrare hälsas välkomna på nationaldagen

Tror du att svenska flaggan också kan kännas som en symbol för invandrare, då Sverige är ett nytt land för dem?
– Ja, det tror jag! Jag har varit med på sådana här ceremonier som man nu ofta ordnar i kommunerna för att välkomna nya svenska medborgare. Och då har det viftats ivrigt med svenska flaggor.

Cecilia Hammarlund Larsson har pratat med flera invandrare som har starka känslor för Sverige:

– Man tycker att det är så fantastiskt att få bli medborgare i detta fredliga och demokratiska land. Man tycker att det är väldigt fint med en nationaldag och den svenska flaggan.

Cecilia Hammarlund Larsson jobbar på Nordiska museet i Stockholm och Anna-Carin Eriksson är med i Klartext-nätverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".