Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Regeringen vill ge mer pengar i aktivitetsersättning

Publicerat tisdag 20 september 2016 kl 15.01
"De som har aktivitetsersättning berörs av budgeten" säger Mattias Klefbeck
(2:15 min)
Pengar i en plånbok.
Regeringen vill höja aktivitetsersättningen skriver de i sitt förslag till budget. Foto: Izabelle Nordfjell/TT


Idag kom regeringen med sitt förslag till budget. Där står det hur regeringen vill använda statens pengar. Bland annat kan vissa personer med funktionsnedsättning få mer pengar.

Klicka på texten för att läsa mer

Mattias Klefbeck är reporter på Klartext och berättar på vilket sätt personer med funktionsnedsättning föreslås få mer pengar i budgeten:

– Det handlar om aktivitetsersättningen. Det är ett bidrag som du kan få om du är under 30 år och inte klarar av ett vanligt jobb på grund av en sjukdom eller en funktionsnedsättning.

Hur mycket höjs det här bidraget?

– Aktivitetsersättningen höjs med 187 kronor i månaden före skatt. Och höjningen börjar att gälla direkt efter nyår.

Kostnader för vårdbidrag ökar

En sak som ökar är statens kostnader för vårdbidrag.

Vad är vårdbidraget?

– Det är pengar som föräldrar kan få för att hjälpa sina barn som har någon funktionsnedsättning.

Varför ökar kostnaden för vårdbidrag?

– Därför att allt fler föräldrar kräver att få ett sådant bidrag. Ökningen kan bero på att fler barn, särskilt pojkar, får olika diagnoser som exempelvis adhd.

Betyder ökningen att familjerna får mer pengar?

– Nej, varje familj får lika mycket pengar i vårdbidrag som tidigare. Men eftersom fler familjer söker bidraget så kan den sammanlagda kostnaden för staten öka med över 400 miljoner kronor.

Kommer kostnaden att fortsätta öka?

– Ja, regeringen tror att ökningen fortsätter om reglerna är likadana som idag. Men regeringen funderar på att kanske ändra reglerna. Regeringens förslag ska bli klart senare i höst, säger Mattias Klefbeck.

Assistansersättningen höjs mindre än väntat

En del i budgeten handlar om pengar till personlig assistans. Enligt regeringens förslag blir det nu mindre pengar till personlig assistans än vad regeringen tidigare har sagt.

En del är oroliga för hur det kan påverka personer med funktionsnedsättningar som har rätt till assistans. Eftersom assistansersättningen höjs så lite så kan lönerna inom assistansen inte höjas så mycket. Då kan det bli svårare att anställa rätt utbildade personliga assistenter, menar kritiker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".