Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Skådespelare med funktionsnedsättning jobbar gratis

Publicerat måndag 13 mars 2017 kl 06.00
Det kan vara en flytande gräns mellan jobb och hobby
(3:14 min)
Maskerna är av guld. Sen ser glad ut och en ser ledsen ut.
1 av 2
En glad och en ledsen mask är en vanlig symbol för teater. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT
Den ena häxan pekar finger åt den andra.
2 av 2
Ellinore Holmer och Lotta Danielsson spelar häxor i "Trollkarlen från Oz". Foto: Björn Lans/Balansfoto.

Runt om i Sverige finns det flera teatergrupper för skådespelare med funktionsnedsättning. Ibland får skådespelarna väldigt lite betalt eller ingenting alls.

Det visar en ny undersökning som vi på Klartext har gjort.

På hösten 2011 fick Glada Hudik-teatern kritik för att deras skådespelare med funktionsnedsättning fick så lite pengar. De fick bara 900 kronor ungefär för varje föreställning, medan skådespelare utan någon funktionsnedsättning som var med i samma föreställning ibland fick tre gånger så hög lön av Glada Hudik-teatern.

Dessutom tjänade chefen Pär Johansson över fem miljoner kronor per år, både på att leda teatern och på att hålla föreläsningar om teatern.

Glada Hudik höjde lönerna

Det här var 2011. Vad har hänt sedan dess?
– Ja, redan året efter kritiken så höjde Glada Hudik sina löner. Nu får skådespelarna där över 1 700 kronor per föreställning, så det kan bli över 24 000 kronor på ett år, plus betald utbildning.

Är det mycket eller lite pengar?
– Det beror på vad man jämför med. Jämfört med en riktig lön är det ganska lite pengar, men med tanke på att det är en daglig verksamhet så är det faktiskt bra betalt.

Hur brukar det vara?
– De teatergrupper som drivs som dagliga verksamheter brukar oftast inte betala någonting alls till sina skådespelare.

Högst löner i Malmö

Vi på Klartext har ju gjort en undersökning av olika teatergrupper runt om i Sverige där skådespelarna har funktionsnedsättning.
– Ja, precis.

Vilken teatergrupp betalar mest?
– Klart bäst är Moomsteatern i Malmö. De har sju skådespelare ned funktionsnedsättning som är anställda på heltid med riktiga månadslöner.

Hur mycket får de?
– På Moomsteatern får de ungefär 24 000 kronor i månaden och uppåt före skatt.

Flytande gräns mellan jobb och hobby

Vilken teatergrupp betalar minst?
– Det finns flera som inte betalar någonting alls. Så är det särskilt om teatergruppen är en daglig verksamhet eller om gruppen bara träffas på fritiden. Fast gränsen mellan vad som är ett jobb eller en hobby är lite flytande.

Hur då?
– Även de teatergrupper som mest träffas på fritiden kan ibland lägga ner väldigt mycket tid och arbete. Ibland kan de ha särskilt arbetssamma perioder där de jobbar på heltid under flera dagar och veckor inför en ny pjäs, utan att de får betalt för det. Så har det ibland varit på Ållateatern i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".