Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Adams funktionsnedsättning ger ingen rätt till hjälp

Publicerat torsdag 30 mars 2017 kl 16.38
"Det är diskriminering för personer med dyskalkyli" säger Adams mamma Helén
(2:01 min)
Helén och Adam Söderberg Foto: Magdalena Brander
1 av 2
Helén och Adam Söderberg Foto: Magdalena Brander
Dyskalkyli gör det svårt att hantera siffror. Montage: P4 Sjuhärad.
2 av 2
Dyskalkyli gör det svårt att hantera siffror. Foto: Montage: P4 Sjuhärad.

Den som har svårt att läsa och har dyslexi kan få extra tid på högskoleprovet. Men det gäller inte den som har dyskalkyli och har svårt med siffror.

Det är orättvist, tycker Adam Söderberg i Borås. Han berättar hur det är att ha dyskalkyli:

– Det som är irriterande med just dyskalkyli är att jag har svårt för till exempel omvandling. Gångertabellen kan vara svår och även om jag kan, tar det väldigt lång tid.

På högskoleprovet testas vilka kunskaper man har i ämnen som matte och svenska. Ett bra resultat på högskoleprovet kan sedan göra det lättare att komma in på högskolor och universitet.

Kan få extra lång tid på provet

Vissa personer kan få extra lång tid på sig att göra provet. Det gäller för dem som har en synskada eller dyslexi. Men de som har andra funktionsnedsättningar får ingen extra tid. Det är orättvist tycker både Adam och hans mamma Helén.

Det tar extra lång tid för Adam att förstå siffror, säger Helén:

– Om Adam hade fått extratid hade han ju lagt den på mattedelen där han har svårt.

Kanske blir en förändring

Myndigheten Universitets- och högskolerådet, UHR, säger att de just nu undersöker ifall också personer med andra funktionsnedsättningar än synskada och dyslexi, i framtiden ska ha rätt till att få längre tid på sig att få göra provet.

Men Adam och hans familj vill ha en förändring redan nu. Så de har nu anmält det här till myndigheten Diskrimineringsombudsmannen, DO:

– Jag kan inte se det på något annat sätt än att det är diskriminering för han får han inte samma möjlighet som de andra, säger Helén.
– Trots att det är, dyskalkyli, det är mindre välkänt, men folk vet att det finns, säger Adam Söderberg i Borås som har dyskalkyli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".