Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Svensk forskning om varför NPF-diagnoser kan försvåra körkort

Publicerat tisdag 13 juni 2017 kl 15.37
"Vi vet att personer med NPF-diagnoser har svårare att få sitt körkort"
(1:54 min)
Övningskörning på en trafikskola.
1 av 3
Många har övat för lite på att köra bil innan de gör provet. Foto: Bertil Ericson / TT
Maria Almberg på Mobilitetscenter i Göteborg.
2 av 3
Maria Almberg är arbetsterapeut på Mobilitetscenter i Göteborg. Foto: Privat.
Bild på en hand som håller i ett körkort.
3 av 3
För många med NPF-diagnoser är det extra svårt att ta körkort. Foto: HIK

Personer med diagnoser som adhd eller autism kan ha svårt att få körkort. Nu visar svensk forskning vad det kan bero på.

Forskningen görs på Mobilitetscenter i Göteborg och en av de som jobbar där är Maria Almberg:

– Ja, vi har ju haft flera projekt där vi har tittat på just den här biten eftersom det är ett väldigt outforskat område. Det vi har sett i det vi har forskat fram hittills är att vi vet att personer med NPF-diagnoser har svårare att få sitt körkort, men att det är många faktorer som orsakar detta, säger Maria Almberg.

Kan ha extra svårt för teorin

För att få körkort måste man först läsa böcker och lära sig om trafikreglerna och sedan klara av ett skriftligt prov, teoriprovet. Det här med teorin kan vara extra svårt för vissa, säger Maria Almberg:

– Vi tittar på vad är det som gör att man inte får sitt körkort och vad man har extra svårt för. När det gäller adhd-diagnoser så handlar det mycket om koncentrationen, att man har svårt att få till teorin helt enkelt. Och då får man ju inte heller sitt körkort om man inte klarar teoriprovet, man har alltså svårt att fokusera på det här när man ska plugga teorin, säger Maria Almberg.

Svårt att förstå riskerna i trafiken

Utbildningen på en trafikskola handlar också om att förstå risker. Man får lära sig att undvika farliga situationer när det till exempel finns risk att krocka. Och för vissa som har diagnoser kan det här vara det svåraste i utbildningen:

– För personer med autism eller Aspergers syndrom så verkar det mer handla om att man har svårt att tänka sig in i situationer som inte är verkliga, att det är svårt att se riskerna i trafiken innan man har lärt sig att det verkligen kan finnas risker. Att det är svårt att få ihop det här med teori och praktik helt enkelt, säger Maria Almberg som är arbetsterapeut vid Mobilitetscenter i Göteborg.

Vad är NPF?

NPF är en förkortning av Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. De beror på hur hjärnan arbetar och fungerar.

De vanligaste NPF-diagnoserna är ADHD, ASD ( Autism Spektrum Diagnoser) /Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörning. Det är vanligt att samma person har flera diagnoser.

Källa: Riksförbundet Attention.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".