Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Flera elever med adhd stängs av från skolan

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 13.30
"Vad har han gjort för fel" undrar mamma Linda-Maria Persson
(3:11 min)
En mörkhyad liten pojke sitter brevid en blond kvinna.
Matteo stängdes av från skolan när han gick i första klass. Foto: SVT

Om en elev stör sina kamrater i skolan så kan han eller hon bli avstängd och får inte gå i skolan. Och det här har hänt flera elever som har adhd.

En av de som har råkat ut för det är Matteo, som gick i första klass när han inte fick gå till skolan längre. Hans mamma Linda-Maria Persson berättar hur det var: 

– Jo han var bråkig, absolut, han hoppade runt om kring, satt inte stilla, kunde bli väldigt arg och var jobbig, säger hans mamma.

Matteo gick i ettan när han blev avstängd

Matteos har lätt adhd och han var bara sju år gammal när han blev avstängd från skolan i en vecka. Istället fick han gå på en annan skola, där han fick vara ensam elev tillsammans med lärare.

Fast även om han var bråkig så trodde inte hans mamma att skolan skulle stänga av honom.

– Jag blev chockad, jag trodde inte att man stängde av så små barn och då undrar han ju vad han har gjort för fel, varför han inte får vara med sina kompisar. Och det är jättesvårt att som förälder förklara så att han kan förstå, säger Linda-Maria Persson.

Tillåtet enligt skollagen

I den nya skollagen står det att en rektor får stänga av en elev om det är nödvändigt. Rektorn kan till exempel göra så för att få bort en stökig elev som stör de andra skoleleverna.

Enligt lagen ska avstängningen inte vara ett straff, utan bara ett sätt att lugna ner situationen så att andra elever ska känna sig trygga och få studiero. Men avstängningen får inte vara längre än en vecka och max två gånger om året.

En som tycker att det är fel att stänga av yngre barn är psykologen Bo Hejlskov Elvén.

Inget ändrar sig och inte heller barnet efter att ha varit hemma i en vecka, menar han.

– Vi har en elev som har vissa svårigheter, som skolan ställer för höga förväntningar på och därför kan en elev kasta med saxar och möbler och slår andra barn. Men det är skolans ansvar och inte elevens ansvar att se att det inte händer.

En som inte håller med är Matz Nilsson, som är ordförande för Skolledarnas fackförbund. Han tycker att det är bra att skolan ibland kan stänga av en elev så att andra elever kan få studie-ro.

– En avstängning sker i yttersta nödfall och då är det ju en fara för den enskilda eleven, andra elever, eller personal på skolan eller situationen är så ohållbar att man måste vidta en utredning.

Nu går Matteo på en ny skola

Och för Matteo då som vi hörde tidigare. Hur gick det för honom?

Efter avstängningen kom han till en ny skola och även om han saknar sina gamla kompisar så funkar det bra på den nya skolan. Och av sina nya klasskamrater har han fått ett rött pappershjärta där det står vad han är bra på:

– Jag är fotbollskung, bra på matte och en fin vän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".