Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Det kan vara svårt att undvika skadliga fetter i maten

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 16.08
Foto: Pressens Bild

En del fetter i maten
kan vara skadliga för kroppen.
Det handlar om mättade fetter.
De som äter för mycket mättat fett
kan lättare få sjukdomar
i till exempel hjärtat och blodkärlen.
Därför vill många undvika att
köpa mat som innehåller mättade fetter.
Men det kan vara svårt.
För ofta står det inte på förpackningen
vilket slags fett som finns i maten.

Det finns ingen lag i Sverige
som tvingar de som gör maten,
att skriva på förpackningen
vilket fett som finns i maten.

De mättade fetterna finns oftast
i det som kallas för animaliskt fett.
Det är fett som kommer från djur.
Det finns i till exempel mjölk, korv och kött.

Många väljer därför istället mat
som innehåller fett från växter.
Till exempel rapsolja eller olivolja.
Då står det istället vegetabiliskt fett
på förpackningen.
Men det finns även vegetabiliskt fett,
som kan vara skadligt.

Ett exempel är palmolja.
Det innehåller väldigt mycket mättat fett.
Palmolja finns ofta i till exempel kakor,
glass, choklad, margarin och chips.

Eftersom det inte går att veta
när maten innehåller mättat fett,
måste den som vill undvika det fettet
försöka välja mat med mindre fett.
Till exempel mat som är
märkt med nyckelhålssymbolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".