Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Timglaset - du styr hur snabbt vi gör slut på jordens koldioxidbudget

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 11.12
Trailer: Timglaset på sverigesradio.se/klimat
(0:43 min)
Timglaset vid start
1 av 2
Timglaset vid start
Timglaset med valda beteenden
2 av 2
Timglaset med valda beteenden

2 900 miljarder ton koldioxid om året. För att förstå en så abstrakt siffra kan det vara en hjälp om utsläpp istället förklaras i tröjor, eller flygresor, och förklaringarna sedan länkar vidare till våra många inslag om klimatpåverkan.

På klimatmötet i Paris samlas världens ledare för att försöka enas om att få ner utsläppsnivån på jorden för att hålla temperaturökningen på jorden under två grader.

Grovt förenklat kan man säga att ju mer vi konsumerar i dagsläget, desto mer koldioxid släpper vi ut. Och ju mer koldioxid vi släpper ut, desto färre år har vi kvar tills jorden blivit två grader varmare och det inte längre går att hantera temperaturhöjningarna.

För att göra dessa siffror lite mer begripliga och kunna se vad var och en av oss människor har för påverkan tog vi fram en webapp som visar just detta. I webappen kan användaren tex. se vad det skulle få för konsekvenser om alla på jorden köpte en ny surfplatta, eller valde grön el.

Beroende på vilka knappar användaren klickar i så förlängs eller förkortas tiden till deadline, det vill säga när det blir för varmt på jorden. 

Idén till Timglaset kom ur en workshop som Digitala insatsstyrkan höll tillsammans med Susanne Lindeborg (nyhetsgrafiker på Ekot), Marcus Eriksson (utvecklingsredaktör för sociala medier på Ekot), Emmy Jokinen (grafiker och animatör på P3 Nyheter) och Per Palmqvist (digital huvudproducent Musikhjälpen). 

Grafiken gjordes av Susanne Lindeborg. Research gjordes av Jacob Hederos (Ekot) och Johan Schönnings (SRF). Underlag, artiklar samt paketering gjordes av Nils Lindström, agendaredaktör på Ekot. Marcus Eriksson stod för sociala mediearbetet. Teknik och projektledning Digitala insatsstyrkan, beställare och resursskramlare var klimatmötesbevakningsnav Nina Benner, Ekot.

Plus
Det var kul att i denna webapp använda "local storage" och spara användarens val under gällande session, vilket möjliggör för användaren att både surfa runt och läsa mer om de olika beteendena och samtidigt behålla de val denne har gjort.

Minus
Vi jobbar med mobilen först vilket leder till lite utmaningar när man vill få plats med mycket information på en mindre yta utan att begränsa upplevelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".