Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kartbild för Sameradion

Publicerat måndag 14 november 2016 kl 12.20
Kartbild

En sameby i Härjedalen förlorade rätten till vinterbete i en dom för tio år sedan. Nu behandlar HD en resningsansökan från samebyn. Sameradion, som bevakar målet, bad oss ta fram en kartbild över det aktuella området för en bakgrundsartikel.

VAD BYGGDE VI?

En kartbild över det område som samebyns resningsansökan till HD gäller, med hjälp av onlineverktyget Carto.

HUR BYGGDE VI DET?

Svårigheten i detta projekt bestod i att det område som kartan gällde inte fanns tillgängligt i någon databas, utan behövde ritas ut för hand. Som underlag fick vi använda en avfotograferad karta från den resningsansökan som lämnats in till HD. Eftersom det aktuella kartområdet är glesbefolkat fanns det en brist på tydliga platsangivelser i Carto, vilket gjorde att vi fick använda topografiska kännetecken som riktmärken i ritandet. 

VARFÖR TOG VI DEN PÅ VOLLEY?

Eric Weber, vår praktikant under början av hösten, ville öva upp sina kunskaper i Carto, och den förfrågan som kom in från Sameradion var tydligt avgränsad.

VILKA VAR INBLANDADE?

Reporter & research: Jörgen Heikki, Sameradion
Webbutveckling & formgivning: Eric Weber, praktikant på Digitala insatsstyrkan

Plus
Det gick smidigare än väntat att rita egna områden i Carto med hjälp av det inbyggda polygon-verktyget.

Minus
Att det i Carto:s gränssnitt inte finns ett alternativ för att inaktivera panorering i mindre skärmar. När man i mobilen scrollar på webbsidan där en karta är inbäddad "fastnar" man lätt i kartan, vilket minskar användarvänligheten.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".