Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Digitala instatsstyrkans blogg

En gris på resa: så långt färdas vår mat

Uppdaterat måndag 3 april kl 10.45
Publicerat måndag 3 april kl 06.30
Trailer Baconresan
(0:32 min)
En illustration med karta i bakgrunden visar gris och pilar i ett kretslopp med lastbilar, fabriker och tillbaka till stekpannan.
1 av 2
Hur långt reser maten innan den hamnar på ditt matbord? P4 Skaraborg åker från Flakeberg till Polen, och tillbaka igen, i Baconresan. Foto: Marcus Eriksson, SR
Anton Wiklund från P4 Skaraborg jobbar vid datorn.
2 av 2
Anton Wiklund, digital redaktör vid P4 Skaraborg jobbar på plats hos Digitala insatsstyrkan med den kommande publiceringen. Foto: Marcus Eriksson, SR

Hur långt reser egentligen maten innan den hamnar på våra matbord? Vi skapade en enkel och översiktlig karta över en gris färdväg från stia till stekpanna i P4 Skaraborgs satsning Baconresan.

I samband med påsk, en högtid i matens tecken, vill P4 Skaraborg under en temavecka visualisera hur långt maten vi äter kan färdas. Trots att grisen kommer från Skaraborg så har den en lång turné framför sig innan den hamnar i den lokala butiken, i formen av bacon.

VAD BYGGDE VI?

P4 Skaraborg ville att publiken på ett interaktivt sätt ska kunna följa grisens färd från stian till stekpannan, och skickade därför reporter Linnéa Frimodig i grisarnas spår, för att rapportera längs vägen. Med hjälp av vår befintliga struktur med resedagboken - som vi byggde i samband med Musikhjälpen 2016 - skapade vi en kart-artikel, som P4 Skaraborgs digitala redaktör, Anton Wiklund, kan uppdatera under sändningsveckan.

Här kan du ta del av publiceringen: t.sr.se/baconresan

HUR BYGGDE VI DET?

Vi skapade en samlingsartikel hos P4 Skaraborg, och har sedan modifierat vår widget efter den här publiceringens behov. Nu kan publiken bläddra i stoppen på resan och automatiskt se var på kartan handlingen utspelar sig. Det går också som användare att skifta mellan punkter i själva kartan för att landa i motsvarande uppdateringar på ett mobilvänligt sätt. (Vi är ju ett projekt med uppdraget att utveckla just mobiljournalistik).

Vi har sedan haft en genomgång med Anton, som genom att ändra i koden i "HTML-blobben" vi byggt, kan uppdatera vår widget med nytt material.

För att ge publiken en sammanhållen bild av vad som komma skall redan vid resans start, skapade vi informativa placeholders i form av bilder som berättar vad som väntas ske dag för dag under baconresan och vilken dag som det väntas komma nytt material från respektive plats.  

Vi skapade även en illustrerad spridningsbild för sociala medier och en logga med hashtaggen i en psd-fil som den digitale redaktören smidigt kan lägga in bilder i under publiceringsveckan. 

VILKA VAR INBLANDADE?

Utvecklare: Karolina Wihed Nystrand
Digital redaktör: Anton Wiklund
Reporter: Linnéa Frimodig
Digital producent: Marcus Eriksson
Projektledare: Yasmine El Rafie

Plus: Att smidigt kunna återanvända och styla om en tidigare publicering på kort tid. Att jobba nära redaktör från lokal kanal.

Minus: Stötte på en del tillfälliga buggar i CartoDB. Med våra vanliga (korta) tidsramar kunde vi inte bygga animerad tid/avståndsräknare, eller skapa ett smidigare sätt för redaktören att uppdatera innehållet utan att behöva gå in i koden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".