Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Digitala insatsstyrkans blogg

Sametingsvalet: Kartläggningar och en bot!

Publicerat måndag 15 maj 2017 kl 07.00
"Det som pågår nu är helt enkelt ett kulturmord"
(12 min)
Ett montage av bilder. Olika exempel från de olika publiceringarna; väljarna, kandidaterna, en sverigekarta och en bild på Oddabot en glad gubbe som säger "prata med mig om sametingsvalet 2017". Illustration: Liv Widell, Maksim Goobar, Marcus Eriksson

Inför årets sametingsval har vi tillsammans med Sameradion & SVT tagit fram en bot, samt gjort flera egna kartläggningar - om väljarkåren, kandidaterna, och mer.

Den 21 maj 2017 är det val till sametinget. Redan i höstas tog Sameradion & SVT Sápmi kontakt med oss för att diskutera ett samarbete kring valbevakningen. Målet var att bli den viktigaste informationskällan för väljarna, att göra egna granskningar inför valet, och att i högre grad än tidigare val nå ut till den yngre publiken.

VAD BYGGDE VI?

KARTLÄGGNING AV VÄLJARKÅREN:
En vidareutveckling av en tidigare kartläggning som genomfördes 2013 inför förra sametingsvalet. Här undersökte vi demografin bland de cirka 8750 personer som är upptagna i den samiska röstlängden inför årets val.

Med hjälp av uppgifter från folkbokföringen, SCB, Postnummerservice samt Sveriges Kommuner och Landsting tog vi fram nyheter kring hur väljarkåren egentligen ser ut, och hur den har förändrats under de fyra år som har gått sedan det förra valet.

Vi kunde bland annat visa att antalet unga röstberättigade har minskat sedan 2013, att Kiruna är den överlägset vanligaste hemkommunen i väljarkåren, och att Jokkmokk är den kommun där störst andel av befolkningen är anmäld i röstlängden.

Resultatet av kartläggningen blev en superartikel med grafer, kartor och andra visualiseringar. För att få in interaktivitet i presentationen tog vi även fram "Genomsnittsväljaren", en widget som ger en personaliserad sammanfattning av kartläggningens resultat, med utgångspunkt i användarens egna uppgifter.

Läs mer: Väljarna - Fler än någonsin

KARTLÄGGNING AV KANDIDATERNA: 
Även detta en vidareutveckling av en kartläggning som genomfördes inför sametingsvalet 2013. Här begärde vi ut och samlade uppgifter från olika myndigheter som handlade om de 286 kandidaterna i årets val. 

Med hjälp av uppgifter från bland annat Infotorg och Bolagsverket tog vi fram nyheter om hur årets kandidater skiljer sig från förra valet, och hur väl de representerar väljarna sett till bland annat ålder, kön och var de bor i landet.

Vi kunde bland annat visa att närmare hälften av kandidaterna är nya för årets val och inte har ställt upp tidigare, att över ett tjugotal inte röstat i förra valet trots att de kunnat, att nästan var tionde väljare är med och kandiderar i Härjedalens kommun och det tillkommit fler kvinnor som kandiderar i valet.

Resultatet av kartläggningen blev ytterligare en superartikel med grafer, kartor och andra visualiseringar.

Läs mer: Kandidaterna

KARTLÄGGNING AV HOTEN MOT RENNÄRINGEN: 
Förhållandet mellan rennäringen och exploateringsintressen som gruvindustri och vindkraft är sedan länge kantat av konflikter, eftersom de ofta är beroende av samma markområden. Det rapporteras regelbundet om enskilda fall, inte minst av Sameradion och SVT Sápmi, men det har länge saknats en övergripande kartläggning av hur ofta dessa olika intressen står i konflikt med varandra.

Vi valde därför att undersöka hur stor del av alla gruvtillstånd och vindkraftverk som överlappar med rennäringens viktigaste marker. Vi kunde bland annat visa att nära hälften av alla beviljade gruvtillstånd samt mer än var femte vindkraftverk i hela renskötselområdet fanns på områden som är utpekade som riksintresse för rennäringen.

Underlaget till kartläggningen var geodata som vi hämtade från Bergsstaten, Sveriges Geologiska Undersökning, Sametinget, Energimyndigheten samt webbplatsen Vindlov.se. Genom SQL-körningar i kartverktyget Carto kunde vi undersöka var gruvtillstånden och vindkraftverken överlappade med rennäringens viktigaste marker.

Resultatet av kartläggningen blev en superartikel med en interaktiv karta, där publiken själva kan få en geografisk översikt av alla intressekonflikter, samt läsa och lyssna på mer information om enskilda fall.

Läs mer: Omfattande exploatering på rennäringens viktigaste marker

MESSENGER-BOT

För att den yngre publiken på ett lättillgängligt sätt ska få information om Sametinget och sametingsvalet har vi byggt en bot. Oddabot är en facebookbaserad fiktiv karaktär som svarar på publikens frågor genom meddelandetjänsten messenger.

För att bygga boten använde vi applikationen chatfuel där vi enkelt kunde skapa snitslade banor som användarna kunde följa och få svar på sina frågor. I chatfuel går det att lägga in allt från text och bilder till video och ljud, och dessutom kan man genom en AI-tjänst lägga in specifika svar på fri text.

Oddabot kan nu svara på allt möjligt som rör sametingsvalet och Sametinget. Vad Sametinget är, vad det gör och varför Sametinget finns. Vilka som röstar i valet, vilka som kandiderar, varför användaren ska rösta och en hel del annat.

Testa Oddabot här: Oddabot Facebook-sida

"SWIPER" MED RÖRLIGA BILDER:
För att göra allt vårt material lättillgängligt och enklare att hitta och navigera mellan gjorde vi en iteration av vår så kallade "swiper". Det är i stort sett ett interaktivt bildspel som på ett enkelt vis leder in i de olika artiklarna vi har tagit fram.

En stor fördel med denna lösning är att alla redaktioner inom Sveriges Radio kan exponera materialet genom att lägga in swipern i sina puffar och artiklar.

För att få bilderna att se likartade ut tog vi fram ett photoshopdokument, där vi med hjälp av foton och illustrationer i olika lager på kort tid kunde producera en stor mängd gif:ar och bilder.

Läs mer: Samlingssida "Allt om sametingsvalet 2017"

VALGRAFIK:
I samband med att det preliminära valresultatet blev offentligt tog vi fram en superartikel med grafer över mandatfördelningen. Den ger även en snabb bild av hur mandaten fördelades under det förra valet.

Läs mer: Grafik över valresultatet

UNDERLAG FÖR UPPFÖLJANDE PUBLICERINGAR:
Utöver de superartiklar som vi tog fram ledde vår research om väljarna, kandidaterna och exploateringarna även till ett tjugotal uppföljningar i form av artiklar, inslag och debatter:

"De yngsta väljarna i sametingsvalet minskar kraftigt"
"Förvånas över att yngsta väljargruppen minskar"
"Debatt: Färre yngre väljare i sametingsvalet"
"Professor: Ingen naturlig förklaring bakom färre förstagångsväljare"
"Röstar för första gången: Viktigt att ungas röster hörs!"
"Nils Johan Haetta om ungdomsväljare"
"Problematiskt med få unga i röstlängden enligt politiker"
"Jokkmokk har störst andel röstberättigade"
"Få kandidater i Gällivare trots många väljare"
"Röstskolkade förra valet - nu vill de ha din röst"
"Väljarkritik mot politikerna efter avslöjanden om röstskolk"
"Sametingets ordförande: Exploateringarna ett kulturmord på samisk kultur"
"Riksintresse för renskötseln ingen garanti mot gruvintrång"
"Satsningar på gruvverksamhet krockar med renskötseln"
"Här fick gruvan nej - men samebyns kamp är inte över"
"Gruvtillstånden oroar sametingspolitiker"
"SSR: Renskötseln som riksintresse måste få bättre skydd"
"Partiledare åkte dit för rattfylla"
"Kandidaterna har skulder på 2,9 miljoner hos kronofogden"
"Kandidater dömda till fängelse och böter"

VILKA VAR INBLANDADE?

Eric Weber - text och research
David Rydenfalk - text och inslag
Nils Eklund - text och inslag
Nils Lindström - webb
Karolina Wihed Nystrand och Niklas Emilsson - utveckling
Maksim Goobar och Liv Widell - grafik
Marcus Eriksson - producent och inslag
Yasmine El Rafie - projektledare

Plus: 
Stor framförhållning från beställare.
Tillgång till kunniga medarbetare på Sameradions redaktion.
Har fått tillfälle att testa nya metoder i samband med datakörningar, t ex OpenRefine.

Minus: 
Många problem som uppstod i samband med datakörningar, inte minst vad gäller hur man kopplar postadresser till kommuner och län (eftersom dessa inte nödvändigtvis följer samma gränser), men det ledde ändå till värdefulla spikes (utforskningar).
Alltid mer ineffektivt första gången man gör något. Det kanske finns nåt mer val på gång där vi kan använda allt det vi lärt oss under det här arbetet...?

Så gjorde vi kartläggningen

Underlaget till kartläggningen är geografisk data som vi hämtade från Bergsstaten, Sveriges Geologiska Undersökning, Sametinget, Energimyndigheten samt webbplatsen Vindlov.se i april 2017.

Genom att samköra uppgifterna kunde vi ta reda på att det inom hela renskötselområdet finns 113 beviljade tillstånd om bearbetningskoncession och åtminstone 1010 aktiva vindkraftverk.

46 av de koncessionerna, mer än fyra av tio, ligger helt eller delvis inom områden som är av riksintresse för rennäringen. Detsamma gäller 220 av vindkraftverken, vilket motsvarar mer än var femte verk.

Tillstånd för gruvor och vindkraft

Ett gruvtillstånd, en så kallad bearbetningskoncession, varar vanligtvis i 25 år, och beslutet ska tas med hänsyn till eventuella konsekvenser på miljön och andra markintressen. Innan gruvan kan öppnas krävs också bland annat en prövning hos miljödomstolen.

För att få ett vindkraftverk i bruk krävs alltid kommunens godkännande. När det kommer till större vindkraftsparker görs även en prövning hos Länsstyrelsen.

Kandidaterna: Så gjorde vi kartläggningen

Vi har under våren begärt ut och samlat uppgifter rörande de 286 kandidaterna i årets val från flera olika myndigheter, bland annat Skatteverket, Bolagsverket och Valmyndigheten.

Då Sveriges Radio och SVT genomförde en liknande kartläggning inför sametingsvalet 2013 har vi även i flera parametrar kunnat se hur årets kandidater skiljer sig jämfört med kandidaterna i förra valet. Till exempel hur väl de representerar väljarna sett till ålder, kön, inkomst och var de bor i landet.

Väljarna: Så gjorde vi kartläggningen

Vi begärde ut en lista på samtliga röstberättigade från Sametingets slutliga röstlängd, och kompletterade denna med uppgifter från folkbokföringen, SCB, Postnummerservice samt Sveriges Kommuner och Landsting.

Statistiken över de röstberättigade inkluderar samtliga levande personer i röstlängden den 10 mars. I de fall uppgifter om en person har saknats av sekretess- eller andra skäl har dessa inte tagits med i beräkningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".