Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Digitala insatsstyrkans blogg

Trafikredaktionens tips – använd reflex!

Publicerat tisdag 17 oktober 2017 kl 16.00
Grafik med en stad och måne där det hänger reflexer bakom
Använd reflex – särskilt under de mörka månaderna. Illustration: Fredrik Petersson

Flest trafikolyckor i mörker sker på gator med gatubelysning. Samtidigt är det där som flest låter bli att använda reflex. Det ville Trafikredaktionen upplysa publiken om.

Vi går mot mörkare tider. Bokstavligen. Och det syns tydligt i statistiken att antalet fotgängare som skadas eller dödas i trafiken stiger under november och december månad. Något som användandet av reflex skulle kunna motverka.

Sveriges radios trafikredaktion ville därför nu i oktober lyfta frågan om reflexer för sin publik. Trafikredaktionen har en upprätthållen och närvarande dialog med sin publik i sociala medier. Därför ville vi framför allt skapa ett innehåll för publiken på redaktionens Facebook-sida.

VAD GJORDE VI?
Vi landade i målet att skapa en informativ, animerad video som med fakta upplyser om vikten av att använda reflex.

Här kan du titta på videon: "Du växer med reflexer"

HUR GJORDE VI DET?
Inledningsvis samlade vi befintlig fakta och statistik över reflex-användandet och trafikolyckor med fotgängare de senaste åren.

Efter det skapade vi ett manus och en ljudsatt, animerad video med ett eget manér som redaktionen kan sprida i sociala medier. Vi skapade illustrationer i Illustrator och animerade videon i programmet After Effects. 

Anledningen till att uppdraget blev en så kallad quickshot (en något snabbare produktion) berodde på att båda våra utvecklare varit iväg på fortbildning under produktionstiden. Vi tog oss därför an en beställning som vi kunde lösa utan programmering. 

VILKA VAR INBLANDADE?
Research
: Eric Weber
Koncept/animation: Fredrik Petersson
Producent: Marcus Eriksson
Projektledare/produktägare: Yasmine El Rafie

Plus: Att kunna skapa en animerad video med eget manér som beställaren normalt inte kan producera på egen hand.

Minus: Att vi denna gång fått hålla tillbaka interaktiva idéer på området reflex-användning då det krävt programmering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".