Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnarjuryn belönar en framstående svensk roman från det gångna året.

Detta är Sveriges Radios Romanpris

Publicerat torsdag 11 oktober 2012 kl 16.37
En jättestor bok och en man som står bredvid. Foto: SVT Bild
1 av 2
Sveriges Radios Romanpris överblickar den stora epiken...
En pytteliten bok. Foto: SVT Bild
2 av 2
och närläser de smala berättelserna.

Sveriges Radio delar varje år ut ett pris till "en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion". Prissumman är 30 000 kr.
Det unika med priset är Lyssnarjuryn. Den förnyas varje år och består av bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med skiftande yrken som skrivit och anmält sitt intresse att vara med.

 

Jurymedlemmarna läser de fyra nominerade romanerna, diskuterar dem och utser tillsammans pristagaren. Delar av diskussionerna sänds i radio.

Nomineringslistan sammanställs av en kritikergrupp med god överblick över den aktuella utgivningen.

Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993. Initiativtagare var Monica Lauritzen och Kerstin M. Lundberg, som omarbetade en fransk idé (Prix Livre Inter) till svenska förhållanden. Det svenska konceptet har sedan tagits över av både dansk och norsk radio.
Priset har med åren blivit välkänt och uppskattat både av läsare, lyssnare och författare. 1998 fick producenterna för första gången mottaga Public Service-klubbens Ikaros-pris med motiveringen "Sveriges Radios Romanpris är public service när den är som bäst".

Lyssnarjury

Varje år väljs en ny Lyssnarjury bland hundratals radiolyssnare som skrivit och anmält sitt intresse. Sedan 2017 är söker vi kontakt med bokcirklar som vill utgöra lyssnarjury. 2018 söker vi bokcirklar från västra Sverige som ska representera lyssnarna. Bokcirklarna anmäler sitt intresse, berättar lite om verksamheten, samansättning och inriktning. Sen väljs tre cirklar ut som får diskutera de nominerade böckerna.

Uppmaning till anmälan kan höras i radion eller ses på sociala medier.
Lyssnarjuryn består i år av tre personer, olika till ålder, sysselsättning och temperament.


Nominering

Alla romaner som är skrivna på svenska och utgivna under det gångna året kan nomineras. En av ambitionerna med priset är att bredda kunskapen om den aktuella litteraturen. En ny roman av en av våra tidigare pristagare kan inte komma i fråga för nominering förrän efter fem år. Årets Augustprisvinnare är också utanför nomineringslistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".