Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Debatt om idédebatten

Publicerat måndag 12 januari 2009 kl 09.44

Var diskuteras de stora samhällsfrågorna idag? Är det inom de politiska partierna, på tidningarnas ledar- och kultursidor och  i tankesmedjorna, som de stora tankarna om framtiden föds? Eller har idédebatten lämnat sina gamla arenor och funnit helt nya , tex i bloggar och nätverk.
Varför är det så viktigt med idédebatt och för vem?
Socialdemokratiska studentförbundet har tagit upp  några av dessa frågor till diskussion i en debattskrift kallad ”Från smedja till sambandscentral – Var finns plats för idédebatt”?
OBS har bjudit in ett par av författarna som medverkar i antologin och låter ordet gå vidare till andra tankesmedjor och idédebattörer.

2009-01-12
Kajsa Borgnäs, orförande i det socialdemokratiska studentförbundet, önskar mera idédebatt och högre i tak i  sitt eget parti.

2009-01-15
Camilla Lundberg Ney menar att idésamtalet snarare har blivit en privat än en partipolitisk angelägenhet.

2009-01-20
Karin Olsson, ledarskribent på liberala Expressen, menar att det kan behövas lite ordning och reda i det intensiva surr som pågår.

2009-01-22
Maria Rankka från tankesmedjan Timbro menar att lite konkurrrensutsättning på idéernas marknad bara är bra.

2009-01-27
Jonas Morian, socialdemokratisk bloggare och debattör, undrar varför hans eget parti är så dåligt på att använda nätet för idédebatt.

2009-01-29
Tove Lifvendahl om ett välkommet skifte i idédebatten, som hon menar har blivit mer inkluderande.

2009-02-03
Alice Bah Kuhnke, som har startat en tankesmedja för den civila sektorn, vill gärna veta vilken roll politikerna tycker att frivilligorganisationerna ska spela i samhällsbygget.

2009-02-05
Martin Ådahl från liberala tankesmedjan Fores, som sysslar med miljö och entreprenörskap, gläder sig åt att vem som helst numera kan deltaga i idédebatten, att det har blivit viktigare vad man säger än vem man är.

2009-02-06
Bengt Göransson menar att tankesmedjorna är mer intresserade av uppmärksamhet i medierna än av att utveckla idéer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".