Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

"IB-agent i israelisk tjänst"

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 12.50

Avslöjad och omedelbart beryktad blev Gunnar Ekberg 1973 när tidskriften Folket i Bild/Kulturfront hängde ut honom och hans uppdragsgivare IB, Sveriges fram till dess allra hemligaste underrättelsetjänst.

De undersökande journalisterna, Jan Guillou och Peter Bratt, och Håkan Isacson, deras källa inom organisationen, åtalades och dömdes – för spioneri. Den statsanställde spionen Gunnar Ekberg gick under jorden. Han är tillbaka nu efter att ha levt under annan identitet, framför allt i London. 36 år efter IB-affären ger han ut sina memoarer.

Inledningen är som en pojkbok. Väldigt intresserad av dykning blev Ekberg mycket snart kontaktad av IB, här kallad Firman, när han och en dykarkamrat hade letat sig ner till en sjunken sovjetisk trålare i Öresund och kunde fiska upp intressant information ur djupet. Det var senare inte svårt för Ekberg att med firmans hjälp göra lumpen i kustartilleriets röjdykarutbildning. Ännu senare skulle Gunnar Ekbergs dykarutbildning komma honom väl till pass när han erbjöd palestinska terrorister sin sakkunskap. Vid det laget hade han hunnit infiltrera stora delar av den svenska vänstern, FNL-rörelsen, palestinarörelsen och den yttersta formationen på den svenska vänsterkanten, KFML, uttytt Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna, vars ännu mer radikala del efter sin avknoppning lade till ett (r) för revolutionärer inom parentes. 

Underrättelseorganisationen IB  ansåg det viktigt att hålla ett öga på vänsterns internationella kontakter och misstänkte starkt att sovjetiska KGB var inblandat. Det här var en tid, bara ett par år efter Israels framgångsrika sexdagarskrig, då den palestinska motståndsrörelsen slog tillbaka och bokstavligen placerade sig på kartan med spektakulära flygplanskapningar som skakade världen. Via personer inom den svenska vänstern som han frikostigt namnger i sina memoarer fick IB-agenten Gunnar Ekberg kontakt med den verkliga spindeln i nätet – den palestinska folkfronten PFLPs andreman, Yahia Haddad, som organiserade flygplanskapningarna. Och vad hände då? Den duktige infiltratören Ekberg blev israelisk agent! 

Det är när Gunnar Ekberg ska träffa flygplanskapningarnas fader Yahia Haddad som IB, "Firman", den svenska militära underrättelsetjänsten, överlåter honom till vad de invigda lättsamt kallar "Tant Goldas gäng" efter dåvarande israeliska premiärministern Golda Meir. Ekberg börjar resa till Köpenhamn, där han sammanträffar med den israeliske Mossad-agenten "Danny", och han reser nogsamt briefad vidare till Beirut dit vägen har krattats av hans svenska och palestinska vänner. Han möts med stor värme av Haddad som med viss rätt ser sig som terroristisk pionjär och gärna vill utvidga verksamheten. Med en rysning noterar Ekberg att det inte är Haddad främmande att använda den palestinska folkfrontens medlemmar som tidiga självmordsbombare. "De ska ju ändå dö", konstaterar den palestinske ledaren. Det har fått ge namn åt Ekbergs memoarer.

Ekberg, specialist på undervattensaktiviteter, kan naturligtvis ge handgripliga råd åt palestinska terrorister. Det gör han – och Haddads män genomför uppdraget som går ut på att placera tidsinställda sprängladdningar ombord på den amerikanska lyxkryssaren Sunion i Beiruts hamn som sedan ska explodera i israelisk hamn. Haddad skrockar av förväntan. Den svenske agenten våndas. Men hans israeliska vänner och uppdragsgivare lyckas försena lyxkryssarens avgång. Det smäller men båten ligger fortfarande vid kaj i Beirut. De amerikanska turisterna räddas. Infiltrationen kunde ha blivit början till en lysande karriär för agent Ekberg i israelisk tjänst. Det oturliga är att Folket i Bilds avslöjande kommer ungefär samtidigt. och agent Ekberg är därmed bränd.

Av Gunnar Ekbergs memoarer kan man dra slutsatsen att det på 1960- och 1970-talet var fullkomligt självklart för svensk underrättelsetjänst att samarbeta med Israel, en av parterna i Mellanösternkonflikten. Folkfronten PFLP, organisationen bakom flygplanskapningarna, "saboterade" med Ekbergs formulering " fredsarbetet" i Mellanöstern. Jag är inte helt säker på vad Ekberg menar med "fredsarbete", men varken han eller hans svenska uppdragsgivare såg tydligen någon som helst motsättning mellan "fredsarbete" och samarbete med Israel.

Själv råkade Ekberg illa ut vid åtminstone ett tillfälle när israeliska Phantom-plan bombade ett palestinskt gerillaläger i Bekaa-dalen utan att veta att dess nyrekryterade agent befann sig där. Den lilla gröna ödla Gunnar Ekberg då observerade alldeles bredvid sig nära krevaderna har senare följt honom i drömmar som ett slags mascot.

Gunnar Ekberg ser sig som en demokratisk antiterrorist som försökt desarmera de palestinska terroristerna. Han ville som svensk inte ha blod på sina händer. Men lite kanske han plågas vid tanken på vad hans israeliska allierade alltmer börjat sätta i system: bilbomber, attentat, seriemord på palestinska ledare, vilket är vad Steven Spielbergs film "München" handlar om. Ekbergs kontakt Yahya Haddad, mannen bakom den palestinska folkfrontens flygplanskapningar, föll senare själv offer för Israel på ett mer raffinerat vis, med förgiftade chokladpraliner. 

Björn Kumm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".