Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Illusterade ord enligt Duden

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 10.00

På ett antikvariat i Stockholm hittar jag en bok med illustrerade ord. Det är alla möjliga ord. Påstickad rockficka till exempel.

Påstickad rockficka illustreras av en leende man som är klädd i ytterrock och hatt. Under rocken har han en skjorta som är väl struken och knäppt ända upp i halsen, och slips. Sen har han inga ben, för där benen skulle ha varit finns istället nästa illustration, nummer 52, som föreställer lätt överrock, men mannen ler i alla fall så att det blir skrattgropar i kinderna och handen är nonchalant nerstucken i påstickad rockficka. Det finns en pil och ett nummer vid fickan som i en förklarande text längre ner på sidan talar om att den är just påstickad.

Fickan på den trevliga mannens ytterrock är bara ett av 25 000 illustrerade ord i den här boken, som heter Svenska Duden och är utgiven 1966. Det är ett bildlexikon, uppkallat efter tyska Duden. I Tyskland är Duden ett begrepp, läser jag på fliktexten. Men Svenska Duden är det enda bildlexikon som finns på svenska, enligt baksidestexten.

Där står det också att Svenska Duden ersätter ett helt bibliotek av fackordböcker. Ett helt bibliotek.

Dessutom innehåller den ord som inte finns i några andra ordböcker eller uppslagsverk. Jag inser att Svenska Duden helt enkelt är oumbärlig. Det är ett lexikon som omfattar allt. Allt som finns. Någon har helt enkelt tagit ett handfast grepp om världen och illustrerat den. Och eftersom jag gärna vill utforska någons värld tar jag av mig jackan där inne på antikvariatet, och bläddrar vidare.

Kurort är rubriken. Teckningarna är ett gytter av saker och skeenden och figurer, ungefär som ett collage i miniatyrformat. Jag följer pilarna och läser textförklaringarna.

Nummer 20 är en brunnsorkester under övning, nummer 3 ett fördelningsrör för saltlösningen. Jag blir nyfiken på nummer 7 också, det är en ryggtavla av en liten figur längst upp i vänstra hörnet, ungefär tre millimeter hög och två millimeter bred. Jag läser texten: Patient under inhalationskur . Illustratören vill uppenbarligen inte bli närgången. Två millimeter rygg räcker bra under pågående behandling.

Ryggradslösa djur i bostäder och förråd
Eftersom Svenska Duden omfattar 700 sidor och antikvariatet bara har öppet i två timmar till bläddrar jag förbi några kapitel om ryggradslösa djur i bostäder och förråd, tekniska anläggningar i floder och alla rälsbundna fordon som finns. De tar mycket plats, alla rälsbundna fordon. De är stora och finns i många modeller. 

Jag kommer till ett uppslag som har namnet Arbetsrum. I rummet sitter det en man i en fåtölj och läser, han är markerad som nummer 55 på teckningen och längs väggarna finns bokhyllor och skåp, proppfulla med saker som alla är numrerade. Jag tittar på miniatyrteckningarna, följer pilarna och läser förklaringarna: Nummer 42 är en kolsyrepatron, 43 – drinkblandare, 44 – whiskyflaska. Nummer 36 är en stensamling, 34 en fjärilssamling, 35 – insektssamling. Jag gissar att mannen som sitter i sitt arbetsrum är biolog och att han tycker mycket om alkohol och ser efter vad nummer 55 föreställer. Herrn i huset står det.

Jag bläddrar vidare till avdelningen Vardagsrum. Musikelever spelande fyrhändigt. Det är centrum i vardagsrummet. Musikeleverna, en flicka i Carl Larsson klänning och en pojke i tyska shorts, övervakas av en pianolärarinna som står i tredje positionen och har vikt in allt hår till en fristående plätt högt ovanför öronen. Tredje positionen är en term inom kassisk balett, kan man läsa i Svenska Duden, om man inte redan visste det. Alla positioner inom klassisk balett finns givetvis illustrerade i ett lexikon som ersätter ett helt bibliotek av fackordböcker.

Jag vänder blad och hamnar i Matrummet. Enligt Svenska Duden finns det i varje matrum salta mandlar, oststänger, en far, en mor, en gosse, en tös och ett hembiträde. I matrummet ska man äta. Inte i det svenska köket, för där finns bara köttklubbor, fågelsaxar, elektriska köttkvarnar och avrinningsplattor.

Det är förstås självförtroendet som skiljer Svenska Duden från de ängsliga uppslagsverk som finns i dag och som ges ut i band efter band. Verk som skapar en känsla av otillräcklighet, av att allting expanderar och att man aldrig kan sätta punkt nånstans. Svenska Duden har ingenting ängsligt över sig. Världen är inte större än att den går att klämma in mellan två pärmar. Man kan ta den och trycka den intill sig och känna sig delaktig och trygg och man kan känna att man har kontroll.

Självkomprimerande lufthammare och roterande radarantenner
För i Svenska Duden kan man faktiskt läsa om allt. Hur vi ser ut inuti, hur atmosfären är uppbyggd, vad en storstad består av. Det finns illustrationer av alla tättingar i Sverige och av självkomprimerande lufthammare och roterande radarantenner. Man får veta hur en gata ser ut i genomskärning och hur man tar höftgrepp för transport av en uttröttad simmare. Den som inte vet hur ett specialflöte av piggsvinstagg ser ut kan ta reda på det, och man kan läsa på om valsverk och herrfrisyrer och dammode och optiska instrument och riddarväsen och blommor som växer vid vägkanten.

Svenska Duden är det nödvändiga komplementet för bokhyllan i varje hem, skola, kontor och bibliotek. Den leder snabbt och otvetydigt till ett korrekt svar.

Det som står på baksidan är sant. När antikvariatet stänger köper jag givetvis med mig boken hem. Etthundraåttio kronor kostar det att få tillgång till en illustrerad värld med alla positioner inräknade. Och att få ro i själen.

Tíina Nevala

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".