Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Nyöversatt talibansk poesi

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 09.00

I tidningen Afghan Scene publicerades nyligen ett urval dikter ur en kommande samlingsvolym med översättningar av talibanernas poesi. Så vad skriver dom om, talibanerna? Eller ”tallisarna” som dom kallas av veteranerna på Svenska Afghanistankommittén?

Så här låter det i  Den helige krigaren avsked till mor som skrevs i januari 2009:

Be för mig mor.
Jag drar ut i kriget
för Allah
utan dröjsmål,
för att slåss med ockupanterna
tills fosterlandet är fritt.
Om jag inte återvänder,
är jag i paradiset.

De flesta talibandikterna är hyllningar till stupade krigare och utgjutelser över dom otrogna ockupanternas ondska. Men i artikeln i återges också – något överraskande – en satir.

En okänd taliban har skrivit en”kärleksduett”, där president Hamid Karzai sörjer att hans ”älskling” George W Bush avgår och Bush tröstar ”sin älskade slav” med att Obama ska ta hand om honom.

Man kan tycka att det är paradoxalt att talibanerna – vars hat mot musik, film och konst är världsberömt – ägnar sig åt poesi. Men litteratur och skrivande har alltid haft hög status i dom pashtunska klanerna – det ses som en manlig dygd. Talibanernas dikter tillhör den folkliga tradition som blommade upp under kriget mot Sovjet på åttiotalet men vars rötter är betydligt äldre än så. Den kan spåras till 1600-talets pashtunska krigarpoeter, som Khushal Khan Khattaks verser om kampen mot mogulväldet.

Mest känd är legenden om den unga pashtunflickan Malalai – en afghansk Jeanne d'Arc som sporrade sina landsmän till seger över britterna i slaget om Maiwand 1880. Med sin glödande patriotiska poesi ingav hon krigarna nytt mod, när allt tycktes vara förlorat.
Här, ett utdrag:

En droppe av min älskades blod
utgjuten i försvar för fosterlandet
blir ett skönhetsmärke i min panna
vackrare än alla rosor.

Talibanernas dikter publiceras på hemsidor och i tidskrifter med namn som Skyttegraven, Ljusstrålen och Samvetet med utgivare som Tora Bora-fronten och Islamiska emiratet i Afghanistan. (Redaktionernas adresser är av naturliga skäl oprecisa. Typ ”Kabul, stadsdelen Khair Khana”).

Det är lätt att avfärda talibanernas poesi som en marginell företeelse utan politisk betydelse. Som en bisarr fotnot i historieskrivningen. Och visst – några rimmade rader på pashto avgör inte ”Det Stora Spelet”.

Samtidigt är dikterna ett viktigt led i talibanernas propaganda.  Som utmålar dom själva som patrioter och arvtagare till mujahedin, rebellerna som besegrade Röda armén. En propaganda som framgångsrikt spelar på en folklig vrede för hur afghaner från den pashtunska folkgruppen behandlats. Till exempel är fångupproret i Qala-i-Jangi, då hundratals talibaner dödades, ett vanligt tema. Ja, rentav en del av modern folklore.Här bör jag tillägga att också talibanernas fiender har sina författare. Och att poesi överlag ofta reciteras inför publik. I ett samhälle där dom flesta varken kan läsa eller skriva spelar det muntliga berättandet en stor roll för att förmedla känslor och tankar, en roll som är svår att förstå i mer textorienterade kulturer.

Och till sist. Ur det pashtunska kulturarvet lyfter ”tallisarna” fram det som passar deras syften – kampdikterna – medan annat – den mystiska kärleksfulla sufupoesin – fördöms. Deras litteratursyn formuleras inte i manifest, det är handling som gäller. I fjol sprängdes sufipoeten Rahman Babas grav utanför Peshawar, Pakistan. Där brukade bohemer och heliga män samlas. För att röka hasch. Läsa högt för varandra.

Jesper Huor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".