Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Trettioett år sedan revolutionen

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 10.00

Bara för ett år sedan firade den islamiska republiken med pomp och ståt 30 årsdagen av sitt maktövertagande. Som alla andra år, försökte man med olika metoder få folket att komma ut på gatorna och visa sin belåtenhet med regimen. Men människorna stannade hemma, som alla andra år, för att markera sitt missnöje.

I år är det tvärtom, nu vill regimen att folk helst inte alls ska vara på gatorna, speciellt den 11 februari, årsdagen av revolutionens seger över shahen. Det har avslöjats att cheferna för revolutionsgardet i olika städer har fått i uppdrag att tjänstgöra i Teheran på jubileumsdagen och ha ansvar för var sin gata. Frågan är vem som då ska kontrollera gatorna i deras städer? För den protesrörelse som har pågått i åtta månader finns i många städer, inte bara i Teheran.

Regimen har hamnat i trångmål, ibland varnar den folk, speciellt unga män och kvinnor, för att ta med sig banderoller och ropa ”vissa” slagord som var aktuella vid revolutionen 1979. Vilka var de slagorden? Jag som var med kan berätta; det handlade om rättvisa: arbete, bostad, frihet, slagord som nu är aktuella igen.

Nu verkar inga platser vara säkra platser för regimen. Sörjande mödrar, vars barn hade blivit mördade,  brukade samlas i parker varje lördag. Regimen stängde parkerna. Föräldrar till mördade ungdomar med bilder på sina döda barn i händerna tog sig till moskéer, och regimen trakasserar nu imamer i moskéer som tar emot föräldrarna. Imamerna tvingas då och då stänga moskéerna , sina heliga maktcentra. Nyligen började anhöriga till arresterade ungdomar och hundratals teheranbor samlas utanför Evinfängelsets murar kl 8 varje kväll. De tänder ljus, lägger blommor på marken och kräver frigivning av fångarna. Ibland har de tårta med sig för att fira sina barns födelsedag. Det har blivit en mötesplats och regimen har tvingats att frige ett tjugotal gripna varje natt.

Det är en konstig tid. Denna gång håller regimen på att sprängas inifrån. Det finns religiösa ledare som har ställt sig på folkets sida. Motkandidaten till Ahmadinejad, Karrubi var den person som uppmärksammade våldtäkt mot pojkar och flickor i den islamiska republikens fängelser. Bland de gripna som riskerar avrättning finns poeten och journalisten Omid Montazeri, son till en fånge som mördades i en massavrättning för drygt 20 år sedan. Men i samma grupp finns bloggande mullan Aliashraf Fathi son till en av de högsta cheferna inom revolutionsgardet. Söner till både offer och bödlar är nu bland de som är emot regimen.

Det är en konstig tid. Indikationerna är många. Tjugotals iranska diplomater i länder som Norge, Japan, Tyskland och England har hoppat av. Den iranska diplomaten i Japan har i ett videoklipp på YouTube uppmanat sina kollegor världen över att lämna skeppet innan det är försent. En högt uppsatt revolutionsgardist har sökt asyl i USA och detaljerat avslöjat de tortyrmetoder som regimen använder. Ahmadinejad påstår sig ha fått majoriteten av rösterna i presidentvalet. Vilken annan folkvald regim beter sig på det viset?                                

Regimen står på randen av en djup avgrund och är skräckslagen. Det är därför den använder sig av de mest brutala metoderna för att tysta ner opponenternas röst. Men opponenterna verkar inte retirera till hemmet. Den iranska regimen lyssnar inte på folket och folket i sin tur har slutat att lyssna på den.

Azar Mahloujian

Bok: Robert Fisk: Det stora kriget för mänskligheten (Norstedts, 2007)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".