Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Ett heroiskt liv

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 12.23

1968 hade Serge Gainsbourg en kort och intensiv kärlekshistoria med Brigitte Bardot. Det är hennes röst man hör i den här låten, Comic Strip: hon gör de där typiska ljudeffekterna som finns i tecknade serier. Bang! Pow! Blop! Wizz!

Serge Gainsbourg, som under en 30-årsperiod testade allt från klassisk chanson till rock och reggae, lyckades här överföra en serietidningsestetik till populärmusiken. Han fångade seriernas visuella energi och språk i ett annat medium. Det här är också vad den franske regissören Joann Sfar försöker göra med filmen Gainsbourg (vie héroïque) , alltså ”Gainsbourg, ett hjälteliv”.

Joann Sfar är en av Frankrikes mest uppmärksammade och prisbelönta serietecknare för vuxna. Han är mest känd för albumen om Rabbinens katt, som också finns på svenska. Men med sin filmdebut har han velat göra en annorlunda så kallad biopic, alltså en filmbiografi, om fransk underhållnings enfant terrible, Serge Gainsbourg. Sfar kallar detta en saga, och tolkar sin huvudperson helt subjektivt. Han använder seriegenrens snäva bildkomposition, leker med klichéaktiga rollporträtt och fabulerar fritt in tecknade eller animerade figurer i scenerna när han vill skildra något extra. Joann Sfar har dessutom samtidigt med filmen släppt ett seriealbum med hela berättelsen.

Filmen dyker rakt in i alla myterna omkring Gainsbourg och förstärker dem. Vi ser hans oavbrutna skapande i bild och musik, kärleksaffärer med vackra, kända kvinnor, kedjerökning, alkoholism, galna utspel och provokativa låtar. 

Lucien Ginzburg, som var Gainsbourgs riktiga namn, föddes 1928 i Paris av ryska judiska föräldrar. Han reagerade starkt mot den antijudiska propagandan under ockupationen, och i filmen får Lucien redan som pojke en inre dubbelgångare, baserad på grova antisemitiska karikatyrer. Joann Sfar gör detta till en animerad figur som följer Gainsbourg genom livet. Dubbelgångaren är som en dandy men har Serge Gainsbourgs brutna näsa, utstående öron och stora händer i en grotesk överdrift. Figuren kommer genom hela filmen att representera hans ursinniga, tabuöverskridande jag. Alltmedan skådespelaren Eric Elmosnino oerhört porträttlikt gestaltar den blyga, ömtåliga och charmerande småbusiga Gainsbourg.

Joann Sfar framhäver Gainsbourgs judiska identitet. Hans konstnärliga mångsidighet och desperata egensinne skildras som en revansch mot antisemitismen i Frankrike under uppväxten. Gainsbourg sa själv att han såg sig som en överlevare efter 1942, och i filmen tar Sfar med en anekdot där pojken Lucien som den första anmäler sig på polisstationen för att få sin gula stjärna.

När polisen förvånat frågar varför han har så bråttom att få bära sin stjärna svarar Lucien: ”Det är inte min stjärna, det är er stjärna”. Det är detta Frankrike, som kunde verkställa en rasistisk politik, som Serge Gainsbourg enligt Joann Sfars tolkning utmanade och erövrade med sitt poetiska geni. Revanschen var fullbordad när han 1979 gjorde en reggaelåt av Marseillaisen och väckte skandal.

Genom att utforska Gainsbourgs judiska tillhörighet skapar Joann Sfar också en koppling till teman i sin seriekonst. I album som Rabbinens katt och Klezmer har Sfar ingående skildrat judiska kulturer och diskuterat teologiska frågor. Kanske identifierar sig också serietecknaren Joann Sfar på ett personligt plan med sin hjälte? Gainsbourg ville nämligen helst bli bildkonstnär, det såg han som verklig konst, till skillnad från populärmusiken, som bara var en lek. Kanske är detta också en dröm hos den framgångsrike serieskaparen Joann Sfar? Att bli en riktig konstnär.

Theresa Benér

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".