Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Idéer krossas inte med våld

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 09.36

”Om det är något som den här vansinniga operationen visat, så är det hur djupt Israel har sjunkit”, skriver David Grossman, israelisk författare som berikat litteraturen med titlar som Den gula vinden, Lammets leende och Se den andre.

”Bara ett ytterst osäkert, förvirrat och panikslaget land reagerar på det här sättet”, fortsätter Grossman som menar att Israel befinner sig i en återvändsgränd, fast i en stagnerad politik som är lika besudlad som uppblåst, insnärjd i ett nät av felaktiga handlingar och beslut, och som blir alltmer oförmögen att svara på tuffa och komplexa utmaningar på ett konstruktivt och flexibelt vis. Istället för att bruka sin klokhet, känslighet och kreativa tänkande, hemfaller Israel gång på gång till ett massivt och överdrivet våld.

Attacken på Ship to Gaza blir därför en naturlig följd av Israels hårdföra blockad av Gaza, skriver Grossman, som avslutar sitt inlägg i brittiska The Guardian med orden ”Vår skam är inte lätt att leva med”.

Amos Oz, Grossmans äldre kollega, uppehåller sig också vid hur Israel brukar sin styrka. Oz är en av grundarna till Fred Nu-rörelsen och här i Sverige har hans bok ”Hur man botar en fanatiker” delats ut i 140.000 exemplar till gymnasieskolorna. ”Sedan sexdagarskriget 1967 har Israel varit fixerad vid sin militära styrka”, skriver Oz i New York Times. ”Mantrat är”, fortsätter Oz, att ”det som inte kan uppnås med våld, kan uppnås med ännu mer våld”.

Israels blockad av Gaza är en produkt av det här synsättet, menar Oz. I bakgrunden finns det felaktiga antagandet att Hamas kan besegras med vapenmakt, och i ett större perspektiv att det palestinska problemet kan krossas istället för att lösas. ”Men Hamas är inte bara en terroristorganisation”, skriver Oz. ”Hamas är en idé. En desperat och fanatisk idé som har sin grogrund i många palestiniers förtvivlan och frustration.”

”Det har aldrig hänt att en idé har krossats med hjälp av våld – med att belägra, bombardera, köra in stridsvagnarna, eller skicka fram marina kommandosoldater. För att besegra en idé måste du kunna erbjuda en bättre idé, en mer attraktiv och som går att acceptera. Det enda sättet att ta udden av Hamas och försvaga rörelsen”, fortsätter Amos Oz, ”är att Israel snabbt kommer fram till en uppgörelse med palestinierna som leder till etablerandet av den självständiga staten Palestina på Västbanken och i Gaza, inom gränserna före 1967, med huvudstaden i Östra Jerusalem.”

”Det är lätt att fördöma Israels attack på hjälpkonvojen till Gaza”, skriver Louise Arbour i The Independent, ”men vad som är mycket svårare – och som måste göras nu – är att inse att det inträffade är en del av en mycket större politik riktad mot Gaza och som hela det internationella samfundet bär ansvar för. Arbour, som är FN:s före detta högkommissarie för mänskliga rättigheter, skräder inte orden. Hon beskriver behandlingen av Gaza och dess befolkning som avskyvärd, och anser att Israel har många medbrottslingar bland världens länder. Enligt Louise Arbour har politiken att isolera Gaza i syfte att försvaga Hamas varit nästan lika omdömeslös som måndagens anfall mot Ship to Gaza.

Mia Gröndahl
Författare och journalist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".