Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Atomkraft? Ja tack!

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 07.00

Med nostalgisk tillbakablick minns Hedström sitt opinionsarbete innan folkomröstningen om kärnkraft 1980. I rosaskimrande, nästan romantiska ordalag berättar hon om studiecirklar och demonstrationer

De så kallade tillskyndarna av kärnkraft får sig en känga då Hedström antyder att det ligger en konspiration bakom det stöd i opinionen för kärnkraft som vi nu kan se. Hon menar att de så kallade tillskyndarna lät folket glömma bort det gamla opinionsarbete som Hedström med flera ägnade dagarna åt.

Jag kan inte riktigt förstå bitterheten. Utmaningen att minska utsläppen av växthusgaser är mycket större än så. Kärnkraften står för nästan 50 procent av vår elproduktion och är ett klimatsmart sätt att producera el. Det också en stabil och säker tillgång. Men även nu tvingas vi med mer eller mindre jämna mellanrum importera betydligt smutsigare kolkraft och det är knappast att föredra.

Bara naturgas kan ersätta kärnkraft
Vindkraften är ett bra komplement till kärnkraft, men vindkraften kräver reglerkraft och mer omfattande kraftnätsutbyggnader och ska vi upp i den mängd el som kärnkraften producerar får vi i dagsläget belamra enorma delar av vår natur med vindsnurror.

Det enda som skulle kunna ersätta den stora mängd energi kärnkraften ger i dag är ett storskaligt införande av naturgas. Detta är ett mycket dåligt alternativ som leder till ökade utsläpp av växthusgaser.

Att använda el är en fantastisk uppfinning som förenklar vår tillvaro något enormt. Det är i grunden positivt och inte något som bör motarbetas om den produceras på ett miljövänligt sätt. Sveriges välstånd är i mångt och mycket uppbyggt på den elintensiva basindustrin. Dessa branscher drabbas hårt om elpriserna skjuter i höjden. Drabbas dessa, drabbas förstås såväl underleverantörer, kringverksamheter och vi konsumenter. Vi behöver därför mer klimatsmart elproduktion.

Hedström verkar också bitter över att unga människor inte delar hennes åsikter. Hon hävdar på fullaste allvar att människor födda efter 1975 saknar grundkunskaper om kärnkraft. Nog för att den nu tack och lov borttagna så kallade tankeförbudslagen om kärnkraft gjorde det svårare för universitet att forska kring kärnkraft, men jag vågar nog påstå att kunskapen och erfarenheterna om kärnkraft nu är bredare än någonsin.

Mer kunskap behövs
Hedströms avslutande ord är rakt framtidsfientliga. Vi behöver nämligen alltid mer kunskap. Att vi nu i Sverige åter öppet kan forska om kärnkraft ökar också möjligheterna att förbättra tekniken. Återanvändande av kärnbränsle och förkortande av halveringstid är angelägna områden där vi redan idag gjort framsteg.

Inom en tioårsperiod måste vi börja stänga de reaktorer vi har. Vårt behov av el kommer inte halveras under denna tid. Med en transportsektor som förhoppningsvis alltmer går över till el som drivmedel och en förhoppningsvis stark basindustri måste vi ha en stabil och säker tillgång på el till konkurrenskraftiga priser.

Därför tycker jag att det är bra att nybyggnationsförbudet tas bort. En klimatsmart kärnkraft är just nu nödvändig för klimatets och jobbens skull.

Nina Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".