Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Inifrån maktens korridorer i Rwanda

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 14.01

Jag läser Joseph Sebarenzis bok God Sleeps in Rwanda, två månader före landets presidentval i augusti. Just nu, under försommaren för sexton år sedan, pågick folkmordet i Rwanda. Och ännu hade omvärlden inte riktigt vaknat. När mördandet var över hade omkring en miljon människor mist livet – på ett hundra dagar. Detta var nollpunkten.

Sedan dess har Rwanda slagit världen med häpnad. Den ödelagda nationen har rest sig. Prisats för sin stabilitet. Sin utveckling. Regeringens satsning på IT. Rwanda har visat att forna fiender kan leva sida vid sida. Överlevare och före detta folkmördare har delat med sig av sina berättelser om försoning och framtidstro.

Framstegen tillskrivs i stort sett en man – president Paul Kagame. Men det är inte detta Joseph Sebarenzis bok handlar om. Istället tar han upp en annan verklighet som också är Rwanda. President Paul Kagames ökade intolerans av oppositionella. Hur makten allt mer koncentrerats kring presidenten och hans lojala medarbetare. Och hur utrymmet för kritiska röster och en oberoende presskår blir allt mindre.

I God Sleeps in Rwanda skildrar författaren Sebarenzi sitt eget liv. Han är född tutsi. Flera medlemmar i hans familj dödades under folkmordet – själv hade han gått i exil och överlevde. Men återvände för att vara med att bygga det nya landet. Han gick med i ett av de mindre oppositionspartierna och blev talman i parlamentet. Men han tvingades att avgå och fly när han pressade på för att de folkvaldas församling skulle bli en oberoende kraft i samhället. Inte en grupp ja-sägare som aldrig ifrågasatte, kritiserade och granskade regeringen och dess arbete.

Bokens beskrivning av en ökande maktkoncentration som smugits in i Kagames Rwanda fångar uppmärksamheten. Som alltid finns det flera sidor av saken. Men få personer i Rwanda presenterar mer än just den egna ståndpunkten. Känslorna slår ut nyanserna. Sebarenzis bok är här inget undantag, men det faktum att han arbetat så nära Kagame och makten gör hans vittnesmål extra intressant. Här är en man som återvände efter folkmordet, övertygad i sin tro att landet kunde byggas upp igen – denna gång utan rädsla. Och som flydde när hans åsikter gick på tvärs med presidentens.

Många böcker har skrivits om Rwanda 1994 – betydligt färre har analyserat dagens Rwanda och bristen på demokrati, politisk öppenhet och yttrandefrihet. Är det på grund av omvärldens dåliga samvete? Eller är vi så kluvna till Paul Kagame att vi inte vet hur vi ska bedöma honom? Kagame är den slipade rebellen och krigsstrategen som gick segrande ur kriget och stoppade folkmordet. Kagame är också presidenten som lagt en spikrak linje mot utveckling och tagit Rwanda från nollpunkten till ett land som hyllats för sina framgångar.

Men under årens lopp har det kommit allt fler rapporter om hur kritiska röster har marginaliserats. Hotats till tystnad. Dött under mystiska omständigheter eller flytt. Lagar som förbjuder splittring och förnekelse av folkmordet har blivit verktyg för att slå ner på oppositionen. Det är denna sida av dagens Rwanda som skildras i Sebarenzis bok.

Det är flera veckor fram till valet, men utgången i presidentvalet 9 augusti är redan klar.

Görrel Espelund

Bok: Joseph Sebarenzi: God Sleeps In Rwanda (Atria Books, 2009)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".