Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Turkiska och amerikanska tv-serier allt populärare i arabvärlden

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 11.07

TV-kanalerna används fortfarande i arabvärlden ofta för att upprätthålla mer eller mindre despotiska statschefers makt. Men sen nya satellitkanaler vuxit upp som svampar ur jorden och Internet fått ökat inflytande har de nationella tv-monopolen luckrats upp och det fria ordet fått större spelrum.

I våras gjorde jag en enkätundersökning på jordanska, syriska och palestinska universitet om hur studenterna använder olika medier. Det mest slående är att de flesta av de tillfrågade studenterna varje vecka ser på amerikanska filmer, serier och sit-coms – vissa gör det även varje dag. Det handlar om TV-program där fria umgängesformer mellan män och kvinnor framställs som oproblematiska och naturliga – och inte stigmatiseras som i de egna länderna. Och det är något som med stor sannolikhet påverkar synen på relationer mellan könen och på kärlek och romantik bland unga i arabvärlden.

 Ett exempel på detta är upplevelsen jag hade i taxin som skulle leda mig från Allenby Bridge till Ramallah på Västbanken. Föraren pratade i telefon med sin fästmö, med heta kärleksfulla ord om längtan och saknad. Hennes lika heta svar, som på grund av mobilförbud under körning kom ut i högtalaren, vittnade om en öppenhet som inte var lika självklar för bara tio till femton år sedan. En liknande upplevelse hade jag i en minibuss i Ramallah där den unge föraren lyssnade på en radiostation med hett kärleksprat.

De nya medierna har även gjort den arabiska kvinnan mer synlig. Det är slående hur många kvinnor som rör sig i det offentliga rummet idag i motsats till för bara några år sedan. Nu är det inte längre männen som äger gatorna. Det här är exempel som jag menar är tecken på att de normsystem som reproduceras i den globaliserade kulturella amerikaniseringen har ett inflytande som leder till en mer synlig sexualitet och till att könen börjar kunna umgås mer öppet.

Turkiska TV-serier är också mycket populära i arabvärlden. Flera unga kvinnor berättade med ett ironiskt skratt hur de tillsammans med hela familjen följer de turkiska serierna kväll efter kväll och är helt uppslukade av huvudpersonernas kärleksliv. Det finns vandringshistorier om hur turkiska TV-serier har orsakat en ökad skilsmässostatistik i flera arabiska länder och att unga kvinnor inte blir förälskade i sina arabiska friare eller äkta män, eftersom de jämför dem med de romantiska manliga turkiska skådespelarna, som överöser sina kvinnor med blommor och vackra ord.

- Vem vill ha en kontrollerande och obehärskad arabisk man när det finns män som den turkiska Muhannad? utbrast en ung kvinna från Palestina.

Den intensiva kulturella påverkan från amerikanska och turkiska tv-produktioner har i viss mån kompenserats av en syrisk tv-serie, som har varit i etern dagligen varje Ramadan de fyra sista åren. Serien heter Grannskapets Port (bab al-hara) och utspelar sig i trettiotalets koloniala Syrien. Den bygger på arabiska nationalistiska strömningar och spelar på nostalgiska föreställningar om traditionella arabiska värden som att människor tar hand om varandra, alla känner alla, en stark social kontroll (med positiv innebörd), män och kvinnor som vet sina gränser; alltså män i det offentliga och kvinnor i den privata hemmiljön, och människor som lever ett enkelt liv.

 Den här syriska seriens innehåll och popularitet påminner om den populära tyska tv-serien Heimat som har visats i flera omgångar i svensk tv. Grannskapets Port är på flera nivåer en reaktion på moderniteten i alla dess former och särskilt påfallande är kampen mot yttre negativa påverkningar. Serien har också, föga förvånande, fått ett brett stöd från många arabiska härskare och framträdande religiösa och nationalistiska ledare över hela arabvärlden.

Anne Sofie Roald

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".