Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Renässans för politisk satir i Egypten

Publicerat lördag 23 oktober 2010 kl 16.33

- NDP upplever att den oberoende pressen är deras främsta fiende”, det säger Dina Shehata, politisk analytiker i Kairo. Hon menar att aktionerna som är riktade mot pressen idag inte bara handlar om att eliminera eventuella kritiker inför det stundande valet och valfusket som alla räknar med ska inträffa.

- Det här är bara preludiet, säger Dina Shehata, en försmak på de nya hårda tagen som regimen kommer att utsätta media för ända fram till presidentvalet hösten 2011.

Valkampen handlar om 454 platser i folkförsamlingen. Idag sitter regeringspartiet NDP tryggt på 311 av stolarna, följt av Muslimska Brödraskapet med 88 ledamöter, de resterande 55 platserna är fördelade på olika småpartier. Regimkritikern Mohammed El Baradei, den tidigare generaldirektören för IAEA, uppmanar oppositionen att bojkotta valet om regimen inte tillåter att det genomförs på ett fritt och demokratiskt vis. Men det är bara några av småpartierna som hörsammar El Baradei. Muslimska Brödraskapet, som inte får ställa upp som parti utan kandiderar med så kallat oberoende representanter, har meddelat att man tänker fördubbla sin närvaro i folkförsamlingen, till minst 150 ledamöter. Och då finns det anledning för regeringspartiet NDP att oroa sig för vad som kan hända. Inte i år, men inför nästa års presidentval. Reglerna, som regimen själv har skapat och gynnats av i flera decennier, säger nämligen att ett politiskt parti måste inneha minst 250 av folkförsamlingens platser för att få ställa upp med en presidentkandidat. Nu, om NDP tappar mandat till muslimska brödraskapet och inte uppnår kravet på 250 platser, kan det monopolet brytas. Och vad händer då i nästa års viktiga presidentval? Krafter inom NDP har redan räknat med att landet ska fortsätta styras av en Mubarak -  tanken är att president Mubaraks son Gamal ska ärva makten.

Attackerna på den fria pressen är inte de enda oegentligheterna som den egyptiska regimen ägnar sig åt i dessa valtider. För en vecka sedan meddelade landets kommunikationsminister att det numera är förbjudet att skicka ut SMS i massupplaga – om man inte innehar ett särskilt tillstånd. Tillståndet beviljas endast till partier som godkänts av regimen, vilket utesluter de flesta grupperingarna inom oppositionen. Muslimska Brödraskapet, som flitigt använde sig av SMS för att mobilisera sina väljare vid valet 2005, har därmed förlorat ett viktigt verktyg i den pågående valkampen. Kommunikationsministeriet försvarar sitt beslut med att ”det handlar inte om att stoppa politiska aktiviteter, utan att skydda folk från dem som missbrukar SMS och skickar ut felaktiga meddelanden till en nation med 60 miljoner medborgare”.

- Regimen försöker beröva oppositionen alla möjligheter att nå ut till folk, säger Moustafa El-Naggar, som arbetar i El-Baradeis reformgrupp. Men vi ger inte upp, vi kommer att hitta nya vägar.

 Hit hör den politiska satiren, som idag upplever en renässans i Egypten. I ett politiskt klimat som blir alltmer restriktivt, har satiren blivit en kreativ kanal för den unga generationen att få utlopp för sin frustration. Och här finns många tacksamma ämnen: Mubaraks trettio år långa patriarkala styre, religionen som ofta slår knut på sig själv, de skriande orättvisorna och gapet mellan fattiga och rika, som ökar för varje dag. De unga satirikerna publicerar sig i bokform, med titlar som Kapten Egypten, ett satiriskt album för tonåringar, och Egypten är inte min mamma, hon är min styvmor– vilket är en travesti på det kända talesättet Masr Umm Al Donia, Egypten är världens moder.

 -Ju mer totalitärt regimen uppför sig och ju mer förtrycket ökar, desto mer satir kommer det att skapas, säger litteraturkritikern Rabie Moftah. Satir är ett sätt att göra motstånd.

Mia Gröndahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".