Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Viva Riva! - urban actionfilm från Kongo

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 10.09

Ända sedan D W Griffith för nittiofem år sedan lät Ku Klux Klan-klädda skådespelare jaga fram på hästrygg i stumfilmen Nationens födelse, har den amerikanska Hollywoodfilmen förknippats med action. Asien har också en rik tradition när det gäller filmer i den här genren, inte minst med sina akrobatiska kung fu-filmer från Hong Kong. Men kanske är det nu den afrikanska kontinentens tur, för på Berlins filmfestival, som pågår just nu, har en urban actionfilm från Kongo väckt mycket uppmärksamhet. På Obsredaktionen har vi varken rörliga bilder eller hörbart ljud från den här filmen, men tänk dig trängseln på gatorna i storstaden Kinshasa, rökiga nattklubbar och ett mörkt mullrande trumljud som tydligt markerar att här är det fara på gång. Klar? Malin Krutmeijer ska ta hand om resten.

Den kongolesiska filmen Viva Riva! marknadsförs på Berlin filmfestival som en rafflande actionthriller. Men är man van vid amerikansk action – och det är man ju – så hisnar man ibland mer över brotten mot de berättartekniska konventionerna, än över att handlingen som sådan skulle vara direkt spännande. Vissa dramaturgiska drag är så stenhårt etablerade i genren, att det känns lite svettigt när regissören lättvindigt tar livet av någon eller när en konflikt etableras och sedan bara lämnas hängande som ett frågetecken i luften.

Men Viva Riva! håller ändå stilen. Den har gjort den internationella filmkritiken smått lyrisk över både de tjusiga kläderna som huvudrollsinnehavarna bär och det drivna tempot. Filmen är flott fotograferad och Kinshasa, en myllrande metropol med nästan 9 miljoner invånare, är en spännande miljö med alltifrån kåkstäder och mysiga gatuserveringar till glassiga krogar och palats. Man har ju inte sett det här tusen gånger på film. Om jag ska jämföra Viva Riva! med någon annan film, så är det nog den brasilianska succén Guds stad från 2002.

I filmens centrum står Riva, en ung man som återvänder hem efter tio år i Angola, där han blivit rik. Han viftar med sedelbuntar och dräller pengar omkring sig, flankerad av sin bästa kompis som inte kan motstå nattens lockelser, trots att han var lycklig med sin familj innan Riva kom tillbaka. De super och går på klubb, och när Riva får syn på den vrålsexiga Nora är han såld. Eftersom hon är ihop med en lokal gangsterboss är det en dålig idé att stöta på henne, men det bryr sig vår oförvägne hjälte naturligtvis inte om.

Ännu värre är att han har ett gäng angolanska gangsters efter sig. Det är deras bensin som gjort honom så rik. Det är brist på bensin i hela Kongo, och nu tänker Riva dumpa massor på marknaden innan prisnivån riktigt slagit i taket. Vilket gangstrarna förstås inte tänker låta honom göra. De slår sig ihop med en stentuff kvinnlig militär för att lägga vantarna på bensinen och dela på vinsten.

Det blir många turer hit och dit. Regissören, som spelfilmsdebuterar här, utvinner komik ur det faktum att varenda kotte verkar vara inblandad i någon form av dealande och schackrande. Till och med kyrkan är bra sugen på den där bensinen.

Filmen jobbar också rätt hårt på att vara sexig, och det gör den genom väldigt explicita scener som hårdexploaterar kvinnors kroppar. I pressmaterialet förklarar regissören att han velat visa Kinshasas natt- och klubbliv som det är, vilket verkar nästan otroligt. Lite olustigt är att han enligt egen uppgift övertalat ”lokala” tjejer att vara med. Man undrar ju stilla vad den övertalningen har bestått i.

Till slut får åtminstone jag en ganska negativ bild av filmens samtliga män. Filmen själv vacklar i sina ställningstaganden. Här finns ett och annat spår som pekar på de katastrofala följderna för dem som lever nära de självupptagna männen. Men regissören är bra förtjust i sin huvudrollsfigur Riva, och lite för lojal mot honom för filmens bästa.

Viva Riva! har alltså några svagheter, men den representerar ändå ett stort hopp för kongolesisk film och den står sig väl i repertoaren på årets filmfestival i Berlin. Produktionsbolaget bakom filmen arbetar just nu med ett samafrikanskt projekt, som ska resultera i sex spelfilmer baserade på afrikansk litteratur. Det tror jag helt klart blir något att se fram emot.

Malin Krutmeijer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".