Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Socialdemokratins framtid

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 11.08

Vad vilja socialdemokraterna? För etthundratrettio år sedan gav skräddarmästaren August Palm sina svar på den frågan vid ett känt föredrag här i Malmö; idag och under den närmaste tiden kommer vi här i Obs att höra journalister och debattörer, både från höger och vänster, reflektera kring den frågan.
Vi började med Göran Greider, chefredaktör på socialdemokratiska Dalademokraten, som menade att socialdemokratin inte behöver förnyas, utan vitaliseras: vilket han menade kan ske om socialdemokraterna lyckas återknyta till idén att samhällets vinnare och förlorare är, och måste vara förbundna med varandra. Enligt Greider råder det både i Sverige och Europa brist på politiker som vill veta av förlorarna – de sjukskrivna, de arbetslösa, de som råkar bo i något stagnerat hörn av landsbygden. Och det är därför – hävdade han – som det uppstår speciella, främlingsfientliga partier för den väljargruppen. Greider saknade också socialdemokratiska, politiska begåvningar mellan 30 och 50; de i den gerneationen som tagit sig fram i partiet har klättrat med de marknadsekonomiska teserna som kompass – sa han – medan de som var kritiska lämnade rörelsen eller gick in i stand-by-läge.

Idag ska vi höra en röst från denna generation dela med sig av sina idéer om socialdemokratins framtid. Jytte Guteland är ordförande i SSU – Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund.

Det har varit en turbulent vinter för Socialdemokratin, och det blåser fortfarande kalla vindar. Det är ingen rolig tid, men samtidigt ska man inte glömma att vintern föregicks av en väldigt lång höst inom socialdemokraterna. Allt för länge har vi befunnit oss i nostalgins vackra skimmer. Vi har tittat i fotoalbumen och pratat om forna glansdagar, istället för att fokusera framåt mot nya mål. Vintern behövs om vi ska nå vår igen. 

Vi lurar oss själva om vi tror att en ny partiledare är allt vi behöver för att kunna vinna nästa val och valen därpå. Våra utmaningar är större än så.  Vi måste visa att vi har förstått allvaret. Det är farligt för ett parti att uppfattas som omodernt. Det är en tung last att bära med sig. Vi måste frigöra oss från den lasten för att bli starka i debatterna igen.

På samma sätt är det farligt när det uppstår en förtroendeklyfta mellan ett parti och medborgarna i ett land. Vi ser i vår eftervals-undersökning i SSU att målgruppen 30-40-åringar inte tror att vi kan sköta ekonomin och klara jobben. Oavsett hur många gånger vi har sagt ordet jobb i olika debatter, har väljarna slutat tro på budskapet. Detta förtroendegap känns igen också när det handlar om fördelningspolitiken. När vi säger att de vill utjämna löneskillnader, minska segregationen i skolan och åstadkomma ett jämlikt samhälle, så säger allt för många att de visserligen uppskattar budskapet men att de inte tror att det är möjligt. Man tror inte att vi längre har den skarpa förmågan att lyckas.

Allt detta här handlar om förtroende. Brist på sådant. För att få kraft igen måste vi visa att vi hört och förstått budskapet. Vi måste signalera att vi är självkritiska kring vår jobb- och fördelningspolitik, att den inte var tillräckligt skarp under vår senaste regeringstid, och samtidigt beskriva de nya reformer som ska ge självförtroende åt Sverige igen. Vi måste sluta opponera mot Moderaterna och starta oppositionen mot orättvisorna. Vi ska ha samtal om vilken utveckling som behövs för att ge hopp och framgång till hela vårt land.

SSU inledde eftervalsdebatten inom Socialdemokraterna med att peka ut behovet av att låta nya människor få ta ansvar för partiet. Vi menar att den nystart som behöver göras måste gå hand i hand med en förändring där nya personer får ta plats i partiets ledning. Titta ungt, jämställt och brett och utanför partiets innersta krets.

Socialdemokratins framtid hänger på kraften hos människors samlade erfarenheter och kunskap. Människor som brinner för förändring, en progressiv kraft i samhället som kan skapa framgång för hela Sverige.

Jytte Guteland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".