Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

FN:s förhållningssätt till Burma

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 09.59

Samtidigt som upproren pågått i Nordafrika, har FN:s råd för mänskliga rättigheter granskat militärdiktaturen i Burma där man nyligen öppnat det gigantiska parlament som väl bäst beskrivs som en elegant kuliss. Fortfarande sitter mer än 2000 politiska fångar fängslade i Burma, där den högste generalen Than Shwe har deklarerat att militären är beredda att genomföra en statskupp, om parlamentet ”misslyckas med sina uppgifter”. Bo Lindblom ska ge oss sin bild av hur FN hanterar diktaturen i Burma.

Det vänligaste man kan säga om dagens FN är, att det är bättre att ha en svag världsorganisation än ingen alls. Listan över olösta problem och misslyckade insatser är lång. Den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter försvaras numera i första hand av oberoende frivilligorganisationer, inte av FN. En genomgång av rapporterade övergrepp under senare år visar att många länder har noterats för ett stort antal systematiska och grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Dokumentationen är detaljerad och omfattande. I det internationella umgänget behandlas dessa länder ändå med samma respekt som vilket land som helst. Realpolitiken kräver ett stort mått av hyckleri. De ansvariga gömmer sig bakom deklarationer om att inte blanda sig i andra staters inre angelägenheter, samtidigt som de bevakar sina egna intressen och gärna tjänar en hacka på att samarbeta med förtryckarna. 

FN:s råd för mänskliga rättigheter har sedan 2006 en procedur för att vart fjärde år granska medlemsstaternas förhållanden. Den 27 januari i år hade turen kommit till Burma. Inför den 15 man starka delegationen från Burmas militärjunta framförde 57 nationella delegationer sina synpunkter. Talesmän för Kina och flertalet andra länder i den aktuella regionen gratulerade Burma till det lyckligt genomförda valet och till påstådda framsteg då det gällde mänskliga rättigheter. Andra var mer kritiska, däribland Sverige. Sammanlagt framfördes 126 rekommendationer. Av dem godtog burmeserna 10 med förklaringen att problemen redan var lösta eller på väg att lösas. Vidare lovade de att överväga 46 rekommendationer och återkomma med rapporter. Till slut avvisades 70 rekommendationer, däribland förslaget att man skulle frige landets politiska fångar. Man förklarade helt frankt att de i själva verket var vanliga kriminella. Och med det fick man slippa undan.

Nu diskuteras det att Ban Ki-moon är en alltför svag generalsekreterare och måste bytas ut. Det må vara sant, men FN blir aldrig starkare än vad medlemsstaterna tillåter det att vara. Hur grova kränkningar krävs det för att ett land ska förlora sin rösträtt i FN:s generalförsamling? Hur stor andel av befolkningen ska drabbas av övergrepp för att omvärldens regeringar ska tala klarspråk om saken? Hur grymma straff krävs det för att anständiga ledamöter i FN:s församlingar ska reagera när företrädare för tyranniet försvarar eller helt fräckt förnekar sin verksamhet? Lagar och avtal som inte efterlevs och detta att brott inte beivras riskerar att göra FN till en påkostad diskussionsklubb utan verkligt inflytande.

Bo Lindblom

I april 2009 genomförde rådet för mänskliga rättigheter en konferens i Geneve, för att följa upp de mål för att bekämpa rasism och främlingsfientlighet, som FN antog i Durban 2001. Libyen tilldelades uppdraget att genomföra konferensen:
Libyske ordföranden Najjat Al-Hajjaji tystar Ashraf El Hagog, palestinsk läkare som satt nio år i fängelse, oskyldigt anklagad för att ha smittat hundratals libyska barn med hiv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".