Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Världen försvinner i vansinnesfärd

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 10.11

Mycket uppmärksamhet blev det i Obs och på andra håll, när den zambiska ekonomen Dambisa Moyo för två år sedan släppte sin bok Dead Aid, där hon  hävdade att biståndet är en av huvudorsakerna till fattigdomen i Afrika. I Dead Aid menade hon att västländerna borde lära sig av kinesernas mer affärsmässiga förhållande till Afrika. Nu har hon skrivit en ny debattbok om USA:s alltmer osäkra position i den globala ekonomin och där spelar förstås Kina också en stor roll. Kenneth Hermele sammanfattar vad boken handlar om, så här:

USA är hotat och hotet heter Kina. Kina är idag USAs största fordringsägare, det är Kina som bestämmer i världen medan USA är på väg ut. Dambisa Moyo drömmer sig tillbaka till tiden för andra världskriget då USA stod ensamt och starkt. Hennes ideal är USA på toppen av sin militära styrka, från bombningen av Hiroshima till rymdprogrammet då USA besegrade Sovjet och kom först till månen.

Orsaken till USA:s förfall är att man glömt bort hur man skapar tillväxt: det gäller, i Moyos berättelse om världen, att spara i stället för att slösa, att investera i stället för att konsumera, att utbilda i stället för att leva på lån, att satsa på ny teknik i stället för att lita till gamla lösningar. Hjälten är ingenjören, i Kina utbildas det miljoner ingenjörer varje år medan de populära yrkena i USA verkar finnas i den föraktliga mediebranschen, eller i finansvärlden.

Men det är värre än så för stackars USA, man sitter fast i stora kostnader för en välfärdsstat man inte har råd med, USA är på väg att bli en socialistisk stat – jo hon skriver faktiskt så – välfärden, och pensionerna och arbetslöshetsunderstöden dränerar USA som i stället borde satsa på verklig utveckling.

Dambisa Moyo ser ekonomisk politik som krigföring, och gör allt för att vi ska se Kina som ett hot. Därför bör USA försvara sina uppfinningar bättre och hindra att de används av andra, det vill säga av Kina. Det skulle spä på tillväxten i USA och bromsa den i Kina, Moyo är beredd att gå över lik, kinesiska lik, för att USA ska återerövra sitt ledarskap.

Men sen föreslår hon förvånande att USA ska göra konkurs, helt enkelt ställa in sina betalningar, då skulle Kina stå där med alla sina värdelösa fordringar på USA. Och då skulle USA inte längre vara beroende av Kina och därmed kunna föra den hårda politik som Moyo vill se, kom ihåg ekonomisk politik är krig. Att världen troligen skulle hamna i en avgrundsdjup ekonomisk kris, mycket värre än den nuvarande finansiella krisen, kommenterar hon inte ens.

Det är inte bara förnuft som försvinner i denna vansinnesfärd, även resten av världen försvinner, Moyo ser bara USA och Kina, fast ser är nog en alltför vänlig formulering, för här är vi inne på myter i en närmast hallucinatorisk stämning. Den brittiska ekonomitidskriften The Economist har nog inte fel när man säger att detta är en av globaliseringslitteraturens sämsta böcker, full av sakfel och konstiga tankar.

Kenneth Hermele

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".