Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Görrel Espelund: Vindkraftverket som förändrade William Kamkwambas liv

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 13.42
OBS 20110428 Om ett vindkraftverk i Malawi och om en thailändsk filmregissör
(14 min)

I november 2006, gjorde en journalist från dagstidningen The Daily Times i Malawi, ett besök hemma hos familjen Kamkwamba. Anledningen var att sonen i familjen, William som då var fjorton år, på eget bevåg hade byggt ett eget vindkraftverk på gården. En maskin, som skulle komma att förändra William Kamkwambas liv.

För tidningsartikeln om William Kamkwamba hamnade på en blogg som lästes av inflytelserika personer som hjälpte till att föra hans historia ut över världen, bland annat genom en bok som publicerades för ett och ett halvt år sedan. Görrel Espelund som OBS följer på hennes resa genom Afrika, lämnade de stora vägarna för att ta sig till William Kamkwambas by.

 Vägen till Wimbe i Malawi finns inte på kartan. Men med hjälp av koordinator och en GPS tar vi oss ändå närmare målet. I bilen har jag boken The boy who harnessed the wind. Och när vi stannar för att försäkra oss om att vi är på rätt spår, tar jag fram den och pekar på fotot på William Kamkwamba: det är den här mannen vi söker. Är det rätt väg?

Människorna längs vägen nickar och pekar och vi kör vidare. På smala, översvämmade grusvägar som löper genom täta fält.

Wimbe är en liten by där husen är i stort behov av ett lager färg. Men skolan är nymålad och har ett glänsande nytt plåttak. På kortsidan står det med stora röda bokstäver: Moving Windmill Project. Det är en organisation som startades inspirerad av William Kamkwambas historia och med mottot: afrikanska lösningar på Afrikas problem.

William Kamkwamba berättar i boken The boy who harnessed the wind om hur han som tonåring fick sluta skolan eftersom hans föräldrar inte hade råd att betala skolavgiften.

Men han ville inte komma efter med skolarbetet och tillbringade nästan all sin lediga tid på biblioteket i Wimbe. Det var så han började lära sig om vindkraft. Nyfikenhet och experimentlusta drev honom till att bygga ett eget vindkraftverk av skrot och en gammal cykel. Byborna trodde han var galen, men två av hans vänner hejade på och plötsligt hade familjen Kamkwamba el i sitt hus.

Projektet växte. Williams historia snappades upp av en journalist. Berättelsen om pojken som fångade elektrisk vind spreds till internationell media och plötsligt var William känd.

Han bjöds in som talare på TED och fick stipendium för att läsa på African Leadership Academy för ungdomar.

När vi kom fram till den samling hus som är Williams barndomsby berättade hans systrar att deras bror nu läser på college i New York – men vi var ändå välkomna att titta på vindkraftverket.

Nu snurrade två vindmöllor på gården och det fanns solpaneler på taket. Vinden och solen, gav inte bara el inomhus. Energin drev också en vattenpump. Så istället för att hämta vatten långväga ifrån, som förr, fanns det nu vatten vid huset. Det räckte även till att bevattna fälten.

Den afrikanska kontinenten är full av förnyelsebar energi. Inte bara Williams by, utan varje by på landsbygden borde kunna ha lokala energikällor av vind och sol. Men den gröna energin har hittills varit underskattad och outnyttjad. En förändring är nu på gång.

Men det är inte Williams Malawi utan Kenya som tagit täten. Vid otillgängliga Lake Turkana planeras en vindpark som 2012 ska förse landet med 17 procent av det totala energibehovet. När hela bygget är klart kommer detta att bli den största vindparken i Afrika söder om Sahara. Och fler finns på ritbordet, vid Lake Naivasha och Ngong Hills, planeras nya vindkraftverk.

Inte ens 20 procent av Kenyas befolkning har tillgång till el i dag. Energibehovet är med andra ord stort och växande. Blir de gröna energiprojekten verklighet kan det förändra hela Afrikas utveckling – precis som vindmöllan i Wimbe för alltid förändrade William Kamkwambas liv.

Görrel Espelund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".